Zűrzavar Tigrében

Újabb katasztrófa Afrikában: az etióp állami média szerint a hadsereg arra készül, hogy harckocsikkal körbevegye Mekele városát, a központi kormány ellen fellázadt Tigré tartomány székhelyét. Arra figyelmeztették a lakosságot, hogy tüzérségi támadás is indulhat a város ellen.

2020. november 23., 12:45

Szerző:

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vette át az uralmat november elején. A TPLF nem ismeri el a központi kormány fennhatóságát. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított. Az elmúlt hetekben több száz ember vesztette életét az összecsapásokban, tízezrek váltak földönfutóvá. A szudáni hírügynökség szerint csaknem 25 ezer etióp menekült Szudánba a harcok elől. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak.

Egy nemzetközi válságelemző szervezet becslése szerint Tigré tartomány helyi parancsnokainak irányítása alatt nagyjából 250 ezer katona, illetve milicista lehet.

A mostani felkelők szervezete hosszú ideig meghatározó szerepet töltött be Etiópia politikai életében, Abij Ahmed 2018-as miniszterelnökké választásakor azonban kilépett a kormánykoalícióból. Abij Ahmed etnikai hovatartozására nézve az oromo népcsoporthoz tartozó politikus, a hangzatos elnevezésű Etióp Népi Forradalmi Demokratikus Front (EPRDF) vezetője, aki tavaly Nobel-békedíjat kapott az Etiópia és Eritrea közötti béke megteremtése érdekében végzett munkájának elismeréseként. Noha az országban az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választást tartottak, amelyen a többség Abij Ahmed kormánya ellen szavazott, ezt követte a TPLF helyi hatalomátvétele.

A kormányerők offenzívájának kezdete óta Etiópiában több száz embert vettek őrizetbe a TPLF-fel való összeesküvés vádjával, 34 üzletember bankszámláit zárolták a tigré párttal való együttműködés gyanúja miatt. Az etióp rendőrség sorra adja ki az elfogatóparancsokat a TPLF javára elkövetett hazaárulás vádjával a hadsereg aktív, illetve nyugalmazott tisztjei ellen.

A Nobel-békedíjas Abij Ahmed a múlt héten közölte, hogy a hadsereg Mekele felé tart, és „hamarosan elsöpri az ellenállást”. Az etióp kormány egyik közleménye etnikai indíttatású gyilkosságokkal vádolta meg a Tigrét uraló erőket. A közlemény azt állította, hogy TPLF-fegyveresek több száz amhara civilt mészároltak le a tartományban lévő Mai Kadra városában.

A lázadó tartomány vezetői eközben azt bizonygatták, hogy győzelemre állnak a küzdelemben. „Tigré maga a pokol az ellenségei számára” – írták közleményükben. Állításuk szerint az etióp hadsereg civileket, templomokat és otthonokat támad, blokkolja az internetet, valamint az áram- és banki szolgáltatást, a tartományban népirtás zajlik. Az etióp központi kormány tagadja, hogy civileket támadna.

Egy nevének mellőzését kérő ENSZ-tisztségviselő szerint Tigré ma egyszerűen „fekete lyuk” a nemzetközi közösség szemszögéből nézve, semmilyen megbízható értesülés nincs az előállt helyzetről.

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius folyosók kialakítását követelte a csapdába került lakosság számára, és sajnálkozott amiatt, hogy az ország hatóságai nem hajlandók külső közvetítést elfogadni az ügyben. Az ENSZ a már Szudánba menekült etiópoknak minden tőle telhető humanitárius segítséget megad, de a harcoló felek közé szorultakat nem tudja elérni, ehhez tűzszünetre volna szükség. Az addisz-abebai kormány azonban egyelőre nem hajlandó elfogadni külső közvetítőt, és emiatt nem kerülhet a konfliktus megoldásának kérdése a Biztonsági Tanács elé sem – tette hozzá Guterres. Az ENSZ az Afrikai Unió rendelkezésére áll, ha segítségre volna szüksége bármilyen kezdeményezéshez – jelentette ki.

Etiópia és a világszervezet viszonyának az elmérgesedését jól példázza, hogy az etióp hadsereg egyik tábornoka a múlt héten azzal vádolta meg az ENSZ egyik szakosított szervezetének, az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a tigréi származású főigazgatóját, hogy igyekszik fegyverekhez juttatni Tigré tartomány lázadóit.

Berhanu Dzsula tábornok újságíróknak azt állította: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató az Etiópiával szomszédos országokban folytat kampányt a TPLF mellett, és azon dolgozik, hogy a lázadók fegyverekhez jussanak. „Nem várhatjuk tőle, hogy az etióp nép mellé álljon és elítélje a tigréi erőket” – jelentette ki Dzsula tábornok.

Válasznyilatkozatában Gebrejeszusz tagadta, hogy állást foglalna a szemben álló felek bármelyike mellett. Arra szólította fel az érintetteket, hogy munkálkodjanak a békéért és a polgári személyek biztonságáért. A főigazgató 2005 és 2012 között Etiópia egészségügyi minisztere volt Melesz Zenavinak, a TPLF korábbi vezetőjének a miniszterelnöksége idején. Később, 2012 és 2016 között országa külügyminiszteri tisztségét látta el Hailemariam Desalegn kormányában.

Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője útján teljes támogatásáról biztosította a világszervezet szakosított egészségügyi szervezetének vezetőjét. „A főtitkár nagy tiszteletet tanúsít Tedrosz doktor iránt. Mindnyájan tanúi vagyunk annak a munkának, amelyet a WHO élén végzett, és mindig is a világ közegészségügye megerősítésének sürgős feladatán munkálkodott” – mondta a szóvivő. / K. J.