Talpra állóban: a magyar gazdaság idei kilátásai

Lerázhatja-e idén a járvány hatásait a magyar gazdaság, akár csak részlegesen is? Mennyi időbe telhet, hogy a legfontosabb mutatók elérjék a 2019-es szintet?

2021. január 31., 22:00

Szerző:

A tavalyi, hozzávetőleg 5,3 százalékos mértékű visszaesés után akár látványos növekedést is képes felmutatni a makrogazdaság. A többnyire mérsékelten optimista Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint érdemi élénkülés csak a második fél évben várható. De a járvány alakulását lehetetlen megjósolni. Az átoltottság határozza meg, mikor térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

Suppan idén és jövőre a GDP 6-6 százalékos növekedésére számít. Talán 2022-ben érhetjük el a két évvel ezelőtti szintet. Suppan szerint a gazdaság szereplői – jelentős veszteségek árán – megtanultak alkalmazkodni a körülményekhez. Arra senki sem vállalkozik, hogy megtippelje, a turizmus-vendéglátásban hány vállalkozás lesz képes átvészelni a válságot. A rendezvényszervezés, a szórakoztatóipar, a szabadidős, kulturális és sporttevékenységek csak az eredményes tömeges oltás után, egy-két év múlva érhetik el a korábbi szintet.

Az elhalasztott fogyasztás a kiskereskedelmi forgalom fellendülését eredményezheti. Most kismértékű munkanélküliséget mutat a statisztika, de egyes nemzetgazdasági ágakban, például az építőiparban, várhatóan már idén munkaerőhiánnyal kell számolni. A válság kellemetlen kísérőjelensége volt az élelmiszerárak elszabadulása, és a többé-kevésbé konszolidálódó gazdaságban az infláció újabb kiugrása várható. Ez a lakossági terhek növekedését jelentheti, viszont a pénzügyminiszter aligha bánkódik majd, mert a fogyasztói árindex növekedése az államadósság finanszírozásánál kedvező jelenség. A 3,7 százalék körüli éves infláció látszik valószínűnek, de nem okozna meglepetést, ha áprilisban felkúszna akár évi 5 százalék fölé is.

A beruházások jelentős növekedése nem várható, az import lefékeződése, a kivitel bővülése mellett a külkereskedelmi mérleg javulhat. Az idén is 350-360 forintos euróárfolyammal számolhatunk.đĐ