Pénzcsinálók

A pénz teljes életet követel, ezt mutatja be az Ipar című sorozat a bankszektor zöldfülű, ám ambiciózus alkalmazottain keresztül.

2021. január 30., 23:21

Szerző:

Számtalan filmben és híradóban láthattuk, ahogy egy jókora teremben ingujjra vetkőzött nők és férfiak ugrálnak izgatottan a számítógépek zsinórfolyama fölött, és a monitorokat figyelve egyszerre több telefonba ordítanak bele. Ilyesmivel az Ipar című sorozat epizódjaiban is találkozunk, ám ettől még a titok az avatatlan szemek előtt titok marad. Hatalmas összegek cserélnek gazdát, és a rejtélyes tranzakciók nyomán az egyik fél még brutálisabban meggazdagszik, a másik pórul jár, de hogy miként, ahhoz ez a nyolc epizód gyorstalpalónak is kevés.

Nem is ez a lényeg, hiszen az így is kiderül, hogy a pénzügyek csak részben jelentenek puszta számításokat. A világot a pénz mozgatja, a pénzt viszont emberek csinálják jó vagy rossz döntések nyomán, utóbbiban pedig nem kevés szerepe van a pszichológiának is. Az első epizódban fölvesznek néhány ambiciózus pályakezdőt egy óriásbank londoni központjába azzal, hogy fél év múltán egy részüktől meg fognak válni. Azaz hat hónapjuk van iparkodni és buzgalmukkal bebizonyítani, hogy különféle ügyletek révén meg tudnak gazdagítani másokat, ezzel pedig nyereséget termelnek a banknak is. Egyikük mindjárt az elején belehal az elképesztő nyomásba, a többiek csinálják tovább, és elsők között tanulják meg, hogy a gazdagsághoz (a mások, a bank, illetve a bónuszokon keresztül a saját relatív gazdagságukhoz) legfőképpen el kell adniuk magukat. Meg kell győzniük a befektetőket, hogy náluk van a legjobb helyen a pénzük. A rábeszélés tudománya pedig számtalan eszközt ismer, ideértve azt is, hogy sztriptízbárba kell vinni az ügyfelet, vagy el kell menni a unokahúgának a dilettáns kisiskolai fellépésére.

A szex eleve hangsúlyos elem, ami csupán részben magyarázható azzal, hogy a főszereplők fiatalok, egyébként ugyanúgy drogként használják, mint a valódi szereket, amely megint csak ipari mennyiségben fogy minden epizódban. A pénz kezelése és az ügyfelek bizalmának elnyerése, továbbá az ezt kizárólagosan szem előtt tartó, eleinte vezetői, majd hamar sajáttá tett elvárás elképesztő feszültséggel jár, amihez hozzájön, hogy a cég, jelen esetben a bank, teljesen beszippant. Ez nem csupán egy állás, hanem életforma: az amúgy is elkent munkaidőn kívül is uralja a tetteket és a gondolatokat, nem mellesleg a folyamatos helyezkedésekkel és kavarásokkal kapcsolatokat és viszonyokat befolyásol. Legfőképpen emberi mivoltokat rombol. A pályakezdők között van bevándorló, gazdag úrilány, bulibáró és zsigeri zseni, illetve ravasz, naiv, szende, valamint nyerő és vesztes típus egyaránt, ám ez a hat hónap számukra kivétel nélkül arról szól, hogy minden lépésüket, de még a gondolataikat is a tőke szolgálatába kell állítaniuk, különben ezen a pályán nem terem számukra babér. A „pénzt vagy életet” a szó szoros értelmében veendő, a különbségek elmosódnak, egy idő után mindenki egyformán érez és viselkedik, függetlenül attól, hogy a bankban vagy az ugyancsak a kollégákkal közös fitneszedzésen vagy céges vacsorán van. đĐ

(Ipar, 8x45 perc, HBO GO)