Sportsikerek a járvány évében

Foci, tenisz, lövészet, torna, vitorlázás: bár sok esemény elmaradt, a magyar sportolóknak volt miért örülniük.

2021. január 3., 16:51

Szerző:

Sokan Szoboszlai Dominik Izland ellen szerzett gólját mondanák a magyar sport 2020-as legnagyobb pillanatának. Valóban óriási siker, hogy a labdarúgó-válogatott kijutott az Európa-bajnokságra és feljutott a Nemzetek Ligája legjobbjai közé, de a járvány miatti csonka évben más hatalmas sikereket is elértek a magyar sportolók.

Emlékeznek még Vogel Soma mozdulatára? Arra, amellyel kivédte Alvaro Granados ötméteresét? És amelynek köszönhetően a magyar vízilabda-válogatott Európa-bajnok lett a Budapesten rendezett viadalon. Ez is 2020 aranypillanatai közé sorolható, mint ahogy az is, ahogy a Debrecenben rendezett rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokságon Liu Shaolin Sándor 500 és 1000 méteren, testvére, Liu Shaoang 1500 méteren és az összetett versenyben aranyérmet szerzett.

Péni István és a magyar sportlövészet is boldogan tekinthet vissza 2020 elejére. A korosztályos világ- és Európa-bajnoki címek, a felnőtt világbajnoki és Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmek után Péni a wroclawi Európa-bajnokságon légpuskával Dénes Eszterrel vegyes párosban a kvalifikációban elért világcsúcs után ezüst-, egyéniben aranyérmet szerzett.

Fucsovics Márton a Roland Garroson nyújtott teljesítményével belépett a világ legjobb teniszezői közé. A párizsi nyílt bajnokság első fordulójában Danyiil Medvegyevet, a másodikban Albert Ramost, a harmadikban pedig Thiago Monteirót búcsúztatta. A végállomást a nyolcaddöntő és a világranglista 12. helyén álló Andrej Rubljov jelentette. Babos Tímea szintén sikeres évet tudhat maga mögött. A háromszoros világbajnok Mladenoviccsal az oldalán megnyerte a Roland Garros és az Australian Open páros versenyét is.

Berecz Zsombor is 2020-ban írt sporttörténelmet. A világ legjobb vitorlázói közé tartozó Berecz első magyar versenyzőként a finn hajóosztály gdyniai Európa-bajnokságán szerzett aranyérmet. Ez a hajóosztály a vitorlázás csúcsa. Berecz 27 ország 70 vitorlázója között minden futamban a top 10-ben vitorlázott, végül úgy lett aranyérmes, hogy az összetett eredményei alapján az utolsó futamon már rajthoz sem kellett volna állnia. Már csak az olimpiai arany hiányzik a gyűjteményből.

Karakas Hedvig is tavaly foglalhatta el az európai trónt. A Budapesti Honvéd Sport Egyesület cselgáncsozója volt ifjúsági és junior Eb-n aranyérmes, és bár a felnőttek között világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmet már szerzett, itt még nem tudott a legjobb lenni 2020-ig: a karanténhelyzet közepette aranyérmet szerzett a sportág Prágában rendezett Európa-bajnokságán.

Az év végén a tornászaink robbantottak. A vírushelyzet miatti csonka Eb-n a junioroknál a Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd, Molnár Botond összeállítású csapat ezüstérmet szerzett. Magyarország korábban soha nem ért el ilyen kiemelkedő eredményt a juniorok csapatversenyében. A Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid összeállítású magyar felnőttválogatott bronzérmet nyert a csapatversenyben, ezzel a sportág kontinensviadalának történetében az első magyar csapatérmet szerezték meg. A lányok sem maradtak le. A juniorok csapatversenyében a válogatott bronzérmes, egyéniben Mayer Gréta gerendán ezüst-, talajon bronzérmes lett. A felnőttek mezőnyében a Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Székely Zója összeállítású női válogatott bronzérmet szerzett. Ez a magyar női tornasport első csapat Európa-bajnoki érme. Egyéniben Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is aranyérmes lett, utóbbi szeren Székely Zója ezüstérmet nyert. A női szakágban első alkalommal fordult elő, hogy két magyar tornász végzett az első két helyen egy Európa-bajnoki döntőben.

A Ferencváros labdarúgócsapata – a selejtezők során a svéd, a horvát, a skót és a norvég bajnokot búcsúztatva – 25 év elteltével bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A zöld-fehérek a Barcelonával, a Juventusszal és a Dinamo Kijevvel kerültek egy csoportba. Bár még az utolsó forduló előtt is volt esély a csoport harmadik helyének – és ezzel az Európa-ligában való folytatásnak – a megszerzésére, végül a negyedik helyen végeztek.

Sikerekben tehát nem volt hiány tavaly, az idén pedig talán még túl is szárnyalható, hiszen – reménykednek a szervezők – olimpia is lesz Tokióban. / Fehér György