Ősszel jön a 8K-s OLED tévé

Az LG Electronics (LG) az előrendelések teljesítésével megkezdte a világ első 8K OLED televíziójának (88Z9-es modell) értékesítését Dél-Koreában. A készülék Észak-Amerikában és Európában ősztől lesz elérhető.

2019. június 16., 11:02

Szerző:

Az LG eddigi legnagyobb OLED televíziója, a 8K OLED TV a gyártó saját kijelzőtechnológiájára épül, amelyet az ázsiai cég a saját üzemeiben fejleszt és gyárt. A hatalmas felbontást kínáló új modellen jól érvényesülnek az OLED előnyei a hagyományos LED-kijelzőkhöz képest. A készülék speciális panelje 33 millió, önálló fénykibocsátásra képes képpontból áll, s ezek – a végtelen kontrasztarány megjelenítése mellett – a lehető legélethűbb színeket kínálják széles betekintési szög esetén is. A 8K Ultra HD felbontás a full HD-hoz képest tizenhatszoros, az UHD-hoz képest pedig négyszeres mennyiségű képpontot jelent, ennek köszönhetően a 88 hüvelykes televízió 7680 x 4320 pixelével a korábbi megoldásokhoz képest lényegesen jobb képélességet biztosít.

A tévé 8K OLED paneljének teljesítményét a gyártó második generációs intelligens processzora erősíti, amely mélytanulási technológiával és hatalmas vizuális adatbázis használatával javítja a kép- és hangminőséget. A csip így a lejátszott tartalom forrását és minőségét elemezve képes a beállításokat a lehető legpontosabban optimalizálni a valósághű képek megjelenítéséhez. A processzor révén az LG 88 hüvelykes televíziója fejlett jelfeldolgozási képességeket kínál: hatlépéses zajcsökkentési technológiát alkalmaz, és a lehető legélethűbb 8K képet jeleníti meg, ráadásul a környezeti jellemzők elemzése nyomán képes beállítani a kijelző ideális fényerejét.

Az LG 88Z9 hangminőségét egy olyan intelligens algoritmus teszi teljessé, amely képes a kétcsatornás hangot virtuális 5.1-es térhangzássá alakítani. A gépi mélytanulás jelentősen javítja a hangzást, hiszen a készülék a lejátszott tartalom forrásának azonosítása és elemzése nyomán a filmek esetében erőteljesebb hanghatásokat, a zenénél mélyebb basszust, sportközvetítéseknél pedig tisztább beszédhangokat képes megszólaltatni – állítja a gyártó. A felhasználók a tévénézés körülményeihez igazíthatják a hangbeállításokat, vagy akár a tévére bízhatják magukat, és az a környezeti jellemzők alapján állítja elő a legjobb minőséget.

A 8K OLED TV kimagasló HDR teljesítményét, a valósághű hangzást és az intelligensen finomhangolt képi világot a Dolby Atmos és Dolby Vision technológiák garantálják. A tévé támogatja a HDMI 2.1 csatlakozási szabványt, így a nézők akár másodpercenként 60 képkockás megjelenítéssel élvezhetik a 8K tartalmakat. A készülék emellett az automatikusan csökkentett késleltetésű (automatic low latency mode, ALLM) üzemmódot, a játékok gördülékeny megjelenítéséhez szükséges változó képfrissítési rátát (variable refresh rate, VRR), valamint az eARC-kompatibilitást is támogatja. Az LG 8K OLED televízió beépítve kínálja a Google és az Amazon hangalapú asszisztenseit is, amelyekkel a televízió és a hozzá kapcsolt okoseszközök használata rugalmas, kényelmes és egyszerű. (A funkciók elérhetősége régiónként eltérhet.)

Bár az LG csúcskategóriás tévéje képes a kisebb felbontású képet is szebbé varázsolni a kijelzőn, valódi, 8K felbontású tartalmakban egyelőre nem dúskálhatnak a vásárlók sem Koreában, pláne nem Európában. A tartalomközvetítő ipar éppen csak átlépte a 4K-s generációhatárt, így bizonyos online szolgáltatások (pl. a Netflix) vagy egyes játékkonzolok már képesek 4K-s képet biztosítani – az LG 8K OLED televíziójához erősen ajánlott az ilyen tartalom. / Koi Tamás