Tokióban nincs B terv

A japánok többsége is azt szeretné, hogy a járvány miatt tavaly elhalasztott olimpiát az idén se rendezzék meg. A tokiói kormány azonban egyelőre eltökélt, és arra készül, hogy megrendezik az eseményt. A magyar sportolók is bizonytalanságban élnek, de úgy számolnak: ha lesz olimpia, akkor tizenhárom érmet szerezhetnek.

2021. január 23., 20:26

Szerző:

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke biztos benne, hogy a terveknek megfelelően megrendezik nyáron a tokiói olimpiát. Mindeközben kiderült, a tekvondósok kvalifikációs versenye után az asztaliteniszezők versenyét is elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

A NOB első embere egy interjúban elmondta, nincsen B terv, a nyári játékokat megrendezik, hiszen az ázsiai szigetországban is romló járványhelyzet ellenére a japán szervezők is eltökéltek a lebonyolításban.

„Nincs okunk azt hinni, hogy július 23-án nem nyitjuk meg az olimpiát az Olimpiai Stadionban. Sőt, biztos vagyok abban, hogy a versenyeket biztonságosan és sikeresen rendezik majd meg Tokióban” – mondta Bach annak ellenére, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az esemény törlésével kapcsolatos vélemények és előrejelzések.

Mások mellett a 2012-es, londoni olimpia szervezőbizottságának tagja, Keith Mills azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet alapján valószínűtlennek tartja a rendezést. Egy felmérés szerint a japánok mintegy 80 százaléka is azt szeretné, ha az idei olimpiát és paralimpiát törölnék vagy elhalasztanák. A kételyeket felerősítette a koronavírus-járvány újabb hulláma, amely Japánt is elérte.

Korábban Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, nem változott az elvárásuk sem az olimpiai csapat létszámát, sem pedig az eredményességet nézve. Azt várja, hogy a 150-160-at eléri majd a magyar olimpiai csapat sportolóinak száma. Ami az érmek számát illeti, a sportvezető szerint reális elvárás, hogy sportolóink legalább tizenhárom érmet szerezzenek a játékokon.

Kulcsár továbbra is tartja, hogy a tradicionális sportágak – kajak-kenu, vívás, úszás – hozzák majd az eredmények jó részét, ugyanakkor kettőt kiemelt azok közül, amelyek nem tartoznak hagyományosan a magyar sikersportágak közé. Az egyik a vitorlázás, amely történelmi sikert érhet el Tokióban. A másik pedig a karate, amelyben nagyon nehéz a kvalifikáció, de a magyar karatesport megérdemli, hogy legyen versenyzője Tokióban, és ott valami szép eredményt el is érjen.

A sportvezető az olimpiai kvalifikációról azt mondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál az a prioritás, hogy a versenyeken mindenki egyenlő feltételekkel vehessen részt. Olyannyira igaz ez, hogy ha felmerül, hogy az esélyegyenlőség esetleg nem valósulna meg, a NOB inkább a tervezettnél több versenyzőt engedne indulni a játékokon.

Miközben Bach bizakodó, a kvalifikációs versenyek nem zökkenőmentesek. Kiderült, hogy a tekvondó selejtezője után az asztaliteniszezők is halasztanak. Az Európai Asztalitenisz Szövetség ugyanis a koronavírus-járvány miatt februárról áprilisra halasztotta a tokiói olimpia egyéni európai selejtezőjét.

„Sajnálom, mert már nagyon vártam ezt a selejtezőt, jó lett volna, ha tudunk játszani” – mondta a magyar szövetség honlapjának Szudi Ádám, aki Majoros Bence mellett képviseli országunkat a versenyen. Lesz még egy világselejtező is, tehát két lehetőségük van az egyéni kvóta megszerzésére.

„Kicsit furcsa lesz, hogy a világselejtezőt előbb rendezik meg, mint a kontinentálist, mert fordítva szokott lenni, de a cél ugyanaz lesz, azon ez semmit sem változtat” – mondta Szudi, arra célozva, hogy az április 21. és 25. között megrendezendő versenyen is ki akarja majd harcolni az olimpiai szereplést. / Fehér György