nagyhír

2019. október 14., 20:54

Szerző:

Hatalmas sikert értek el az ellenzéki összefogás pártjai a vasárnapi önkormányzati választásokon: Karácsony Gergely személyében nemcsak a közös főpolgármester-jelöltjük győzte le a Fidesz által támogatott Tarlós Istvánt, de a fővárosi kerületek nagy részében is az ellenzéki polgármesterjelöltek nyertek, így a hamarosan megalakuló, immár ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés képviselői is lesznek. A 23 fővárosi kerületből 14-ben nyert az ellenzék, sőt két, fideszes polgármester által irányított kerületben is ők adják majd a képviselők többségét. A budapesti eredmények legfontosabb üzenete: óriásit zuhant a Fidesz támogatottsága a leggazdagabb, leginkább polgárosodott, a kormányzat által leginkább kedvezményezett budai kerületekben. Az egyik nagy meglepetés a II. kerületben született, ahol mostanáig megingathatatlannak tűnt Láng Zsolt fideszes polgármester széke. De még csak gondolat szintjén sem fogalmazódott meg, hogy az óbudai vagy az újpesti jobboldali városvezető veszíthet, hiszen Bús Balázst és Wintermantel Zsoltot öt évvel ezelőtt sokkal jobb eredménnyel választották meg, mint ahogy a pártjuk akkor vagy azóta szerepelt a kerületükben.

Vidéken is áttörés történt, a kormányellenes erőknek a többi között sikerült elhódítania a Fidesztől Szombathely, Pécs, Érd, Eger, Dunaújváros, Tatabánya és Miskolc vezetését, így mostantól tíz megyei jogú várost irányít majd ellenzéki polgármester. Győr viszont a szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt mellett döntött. Az ellenzéki összefogás ebbe nem nyugodott bele, kezdeményezte a szavazatok újraszámlálását. Borkai Zsolt kedden bejelentette, hogy kilép a Fideszből, és független polgármesterként folytatja a pályafutását.

A külföldi sajtó az ellenzék óriási sikereként prezentálta a magyar választási eredményeket. „Karácsony Gergely győzelme csupán az egyik veresége Orbán Viktor pártjának” – írta például a The Guardian. A párizsi székhelyű AFP is az ellenzék budapesti győzelméről számolt be, kiemelve, hogy sok településen egyetlen kihívója akadt a fideszes jelöltnek. „Orbán elveszti Budapestet, az ellenzék megtöri az egyeduralmát” – írta a Bloomberg, és úgy véli, sikeres taktikának bizonyult az ellenzéki összefogás, továbbá Budapest elvesztése intő jel lehet a kormányfő számára. A Reuters szerint az évtized legnagyobb győzelmét aratta az ellenzék Magyarországon. Idézik Karácsony Gergelyt: „Budapest és a nagyvárosok megváltoztatása az első lépés afelé, hogy Magyarországot is megváltoztassuk.” Az önkormányzati választásról szóló összeállításunk a 6. oldalon kezdődik.