Csapdába kerültek

Mongólia márciusban valamennyi határátkelőn felfüggesztette a belépést, a saját állampolgárait sem engedi be. Így hónapok óta nem térhetnek haza, akik korábban ösztöndíjjal, turistaként, vagy üzleti útra utaztak külföldre. Zeneemyadar Batbayarral, Mongólia budapesti nagykövetével beszéltünk arról, mire számíthat a Magyarországon várakozó kétszáznegyven ember.

2020. július 24., 16:03

Szerző: Bíró Veronika

Kétségbeesett mongol állampolgárok beszámolóit kapta meg a 168 Óra szerkesztősége. Kiderült, hogy kétszáznegyvenen ragadtak Magyarországon – köztük 78 diák –, miután Mongólia a koronavírus-járvány miatt február végén lezárta a határait. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott információk arról is szólnak, hogy sokan pályaudvarokon alszanak, s akadnak olyanok, akik ismerőseik albérletében húzzák meg magukat, titokban.

Mongólia már január 24-én nagyon szigorú intézkedéseket vezetett be. Néhány nap múlva lezárták a Kínával szomszédos határátkelőket, februárban felfüggesztették a nemzetközi légi- és vasúti közlekedést is, márciustól pedig már az Oroszország felé addig nyitott határátkelőhelyeken is megtiltották a személyforgalmat. A magas szintű készültség egyelőre július 31-ig érvényes. Emiatt világszerte majdnem tizenegyezer mongol állampolgár nem tudott hazatérni. Többségük diák, turista, barátokhoz és családtagokhoz érkezett látogatóba, vagy szemináriumon, üzleti úton vett részt. Sokak vízuma már lejárt, munkát nem tudnak vállalni, a megtakarításaik fogynak, helyzetüket a pandémia is nehezítette. Rendkívül kétségbeesettek, mivel – ahogy fogalmaztak – „Európában négy-öt hónapot munka nélkül túlélni nagyon nehéz”.

Közben beindult ugyan egy hazatelepítési program, de – névtelenséget kérő forrásunk szerint – a Mongolian Airlinesnak havonta csak két gépe szállítja a mongol állampolgárokat Európából Isztambulon, illetve Frankfurton keresztül. Így minden hónapban 200-350 ember térhet haza. Júliusban eddig egy gép indult, Magyarországról négyen szállhattak fel rá. Júliusban még egy járatot terveznek, az Frankfurtból indul, és Magyarországról 19 ember utazhat vele. Ezzel a tempóval azonban sok mongol állampolgár még sokáig távol marad a hazájától. A kormány azzal indokolta a limitált járatszámot, hogy a hazatérőknek 21 napra karanténba kell vonulniuk, az arra kijelölt szállások száma viszont véges. Amúgy a háromhetes elzárás után két hétre mindenkinek kötelező a házi karantén, saját költségen. Mindez repülőjeggyel együtt – állításuk szerint – mintegy kétezer eurós kiadást jelent.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram keretében Magyarországon tanuló 200 mongol diák közül 78 már befejezte a tanulmányait, az országot azonban egyelőre nem hagyhatta el. Azt is közölték, hogy tanulmányaik befejeztével az ösztöndíjasok hallgatói és SH-jogviszonya megszűnik, emiatt a továbbiakban nem jogosultak az ezzel járó juttatásokra. Így megszűnik az ingyenes egészségügyi ellátásuk, és a szállásuk is bizonytalan. Minderre a programot lebonyolító szervezet külön is felhívta a végzős diákok figyelmét, a minisztérium pedig értesítette a nagykövetséget, és a segítségét kérte saját állampolgárainak hazajuttatásához.

A Mongolian Economy portálon július 20-án jelent meg a budapesti mongol nagykövettel készült interjú. Zeneemyadar Batbayar akkor azt nyilatkozta, hogy addig Magyarországról 240 mongol állampolgár nyújtotta be hazatelepítési kérvényét, és összesen 31-en térhettek vissza. Elmondta azt is, már májusban kérte az ösztöndíjprogram magyar felelősét, hogy a még nem végzett, illetve végzős diákok is hadd maradjanak a kollégiumokban, és hogy a nyári szünet alatt is kapják az ösztöndíjukat. A nagykövet szerint magyar részről elfogadták a kéréseit, és beleegyeztek abba, hogy a végzősöknek addig biztosítják a szállásukat és az ösztöndíjukat, amíg átveszik diplomájukat.

Ez ellentmond annak, amit a KKM közölt lapunkkal. Szerintük ugyanis a végzős diákok hallgatói jogviszonya a tanév végéig tart, így a juttatásokra kizárólag addig jogosultak. Zeneemyadar Batbayar lapunk érdeklődésére pontosította korábbi nyilatkozatát. Mint mondta, májusban, amikor érezték, hogy baj lesz a végzősökkel, háromfajta segítséget kértek a magyar külügyminisztériumtól, amely ebből kettőt teljesített. Az érvényes hallgatói jogviszonnyal rendelkező mongol hallgatókat nem tették ki a kollégiumokból, és nyárra is kapják az ösztöndíjat, de a végzősöknek ezt nem tudták biztosítani. A nagykövet szerint a 78 végzős közül 43-an akarnak hazamenni, a többiek máshol folytatnák tanulmányaikat. Nagy többségük jelenleg otthoni támogatásból él. Zeneemyadar Batbayar elismerte, hogy a végzősök akkor jelentkeztek hazamenetelre, amikor már lejárt a jogviszonyuk. Hozzátette, hogy miután Magyarországon feloldották a veszélyhelyzetet, voltak, akik lemondtak a hazatérésről, mert találtak munkát.

A nagykövet szerint több okuk van a rendkívül szigorú intézkedéseknek. Az ázsiai országnak Kínával nagyjából 4700 kilométernyi közös határa van, Oroszországgal mintegy 3500. Kína közelsége miatt – ahonnan a járvány indult – hamar bezárták az országot, amelyet nagyon nehéz védeni a vírussal szemben. A 21 napos karantént szállodákban, vagy ahhoz hasonló szálláshelyeken töltik az emberek. A szállásért és a napi háromszori étkezésért a felnőttek naponta 50 ezer tugrikot – átszámítva körülbelül ötezer forintot – fizetnek. A gyerekek után ennek az összegnek a kétharmadát. Az IOM humanitárius szervezet, a Wizz Air és a LOT légitársaság felajánlotta segítségét a hazatelepítésben, de a mongol kormány nem élt a lehetőséggel.

Zeneemyadar Batbayar a hazánkban várakozó mongolok fő gondjának azt nevezte, hogy nincs egészségbiztosításuk. Ezért még a járvány második hulláma előtt gyors intézkedéseket tartana szükségesnek. Mint mondta, most azokat próbálják hazaszállítani, akik már régóta akarnak menni, és pénzügyi gondjaik vannak. A múlt héten az Országos Idegenrendészeti Főosztály arról tájékoztatta őt, hogy azoknak a mongol állampolgároknak, akiknek lejárt a tartózkodási engedélyük, és a határzár miatt nem tudtak hazautazni, rövid időre meghosszabbítják az engedélyüket, ha jelentkeznek a főosztályon. A nagykövet elmondta, a külképviseleten kialakítottak egy szobát, ahol pár ember meg tud szállni. Kollégiumokkal és ingatlancégekkel is tárgyalnak, hogy ha szükséges, el tudjanak helyezni embereket. Végül arról is beszélt, hogy nagyon hálás Magyarországnak, mert a külügytől és az emberektől is sok segítséget kaptak, enélkül szerinte rosszabb lenne a helyzet.

Az alig több, mint 3 millió lakosú Mongóliában a hivatalos adatok szerint eddig 288 koronavírusos esetet regisztráltak. A bejelentések szerint az ázsiai országban nincs halálos áldozata a járványnak. / Bíró Veronika