Mobilfesztivál

Évente több száz olyan fesztiválra és tömegrendezvényre készülnek a hálózati kapacitás erősítésével a mobilszolgáltatók, ahol legalább négy-ötezer vendégre számítanak a szervezők. Ilyenkor a viszonylag kis területre összpontosuló hálózati forgalom akár a napi átlag hússzorosára is növekszik. A kihívásra van technológiai megoldás, de a mobilszolgáltatók oldaláról komoly előkészületeket igényel, hogy a hétköznapokon megszokott mobilozási élmény elérhető legyen a népszerű rendezvényeken is.

2019. június 29., 23:51

Szerző:

Az év során több száz fesztiválon, nagyobb rendezvényen készül a Telenor a megnövekedett hálózati igény kiszolgálására a meglévő bázisállomások kapacitásának átmeneti bővítésével, paramétereinek áthangolásával vagy ideiglenes mobilállomások telepítésével – jelentette be a szolgáltató a fesztiválszezon kezdetekor. Az év kiemelt időszaka a nyári szezon. Ekkorra összpontosul az ideiglenes állomások telepítésének 80 százaléka és a kapacitások bővítésének kétharmada. Ezeket a feladatokat nem lehet csupán rutinszerűen végezni: a hétköznapokban is egyre erőteljesebb mobilnet-felhasználás kiszolgálására az időszakos bővítések mértéke is évről évre tíz százalékkal nő, és mára nemcsak a gyors le-, hanem a feltöltési sebességre is megnövekedett az igény, hiszen a közösségimédia-alkalmazásokkal egyre többen élő videóval is közvetítik élményeiket.

A Telenor a fesztiválok sajátosságainak megfelelően készül valamennyi rendezvényre a hálózat megerősítésével és a terheltség alakulásának folyamatos követésével, hogy biztosítsa a megfelelő szolgáltatást. A legnagyobb fesztiválokon naponta 50-60 ezer ember is megfordul, és hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolít le, mint amekkora egy ilyen méretű településen mérhető. 2018-ban például a Balaton Sound fesztiválon mért adatforgalom meghaladta a közeli – és a lélekszámban hasonló méretű – Kaposvár adatforgalmát. Sopron teljes hipernetforgalmához képest annak 60 százalékát érték el a VOLT Fesztivált látogató telenorosok.

Míg a Sziget Fesztiválon – ahol a felhasználók nagyobb területen, jóval elszórtabban mozognak – idén 17 ponton helyez el kisebb-nagyobb rádióadókat a szolgáltató, addig a kisebb területre sok bulizót összpontosító Balaton Sound esetében – a nyárra eleve felfejlesztett hálózati lefedettségén túl – hét további ideiglenes bázisállomást létesít. Ezek többsége a fesztivál körüli területen elhelyezkedő, kerekeken guruló mobil bázisállomás vagy extra rádiós egységekkel felszerelt bázisállomás. A fesztiválok területén általában a legnagyobb, egy cellára eső felhasználósűrűség a nagyszínpad előtti területen van. A célzott lefedettség egyik fontos pontja a keverőpult: a Balaton Soundon ide is szerel egy extra állomást a Telenor.

A cseh befektetői kézben lévő szolgáltató két nagy versenytársa, a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom szintén igyekszik bővíteni a hálózati kapacitását a fesztiválszezon idejére. A Vodafone idén emellett a Balaton térségében csaknem száz bázisállomáson aktivált extra spektrumkapacitást, így a szolgáltató a korábbinál gyorsabb LTE-alapú mobilnetet tud biztosítani ezekben a térségekben. A Telekom a fesztiválok helyszínén csaknem két tucat tornyot, oszlopot vagy egyéb alkalmatosságot vesz igénybe az antennák kihelyezéséhez, emellett a Telenorhoz hasonlóan több méretben is rendelkezésre állnak a társaságnál a mobil bázisállomások, amelyek ma már beleolvadnak a fesztiválok képébe. / Koi Tamás