kishírekkkkkkkkkk

2019. augusztus 5., 14:19

Szerző:

 Maróth a befutó  Öt évre Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be az innovációs tárca.

 Szerelemkóla  Amíg a Coca-Cola gyártója el nem távolítja Magyarországról a „provokatív” plakátjait, addig ő nem fogyasztja a cég termékeit – írta ki a Facebook-oldalára Boldog István. A fideszes parlamenti képviselő megdöbbent a vállalat #loveislove szlogennel futó kampányának plakátjaitól, amelyeken meleg szerelmespárok is láthatók. A Fidesz a Hvg.hu megkeresésére így reagált: „Magyarország szabad ország, ezért mindenki szabadon eldöntheti, hogy iszik-e Coca-Colát.” Lakner Zoltán publicisztikája a 47. oldalon.

 Korrupciójelentés  Nyilvánosságra hozott három, Magyarországról szóló jelentést a Korrupció Elleni Államok Csoportja, a Greco. A jelentések a pártfinanszírozás átláthatóságával, illetve a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek munkájával kapcsolatos korrupció megelőzésével foglalkoznak. „Magyarország összességében nem teljesíti a javaslatainkat, és elszomorító, hogy a hatóságok már felvilágosítást sem adnak, hogy miért nem vezetik be a korrupcióellenes intézkedéseket” – olvasható a közleményben.

 Zuschlag ismét bíróság előtt  A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt vádat emelt Zuschlag János korábbi MSZP-s parlamenti képviselő és hét bűntársa ellen, akik 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” a tavaly áprilisi parlamenti választásra a költségvetési támogatások jogellenes megszerzése érdekében.

 Gyárfás a vádlottak padján  Felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás médiavállalkozó ellen az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyében.

 Kenderesi fizetett  Több nap késéssel hazaérkezett Dél-Koreából Kenderesi Tamás, a magyar úszóválogatott tagja, aki ellen a hatóságok eljárást indítottak, majd egy helyi bíróság – szeméremsértés miatt – pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Az olimpiai bronzérmes úszó elmondása egy szórakozóhelyen megérintette egy koreai lány fenekét.

 Hamilton, a stratéga  Lewis Hamilton, a Mercedes csapat brit pilótája nyerte az idei Forma–1-es Magyar Nagydíjat, miután egy kockázatos taktikai húzással kétszer ment ki kereket cserélni a boxba, a friss gumiknak köszönhetően pedig néhány körrel a verseny vége megelőzte a Red Bull Racing holland sztárját, Max Verstappent. A dobogó harmadik fokára Ferrarit kormányzó Sebastian Vettel állhatott fel.

 Szennyvíziszapbotrány  Az Európai Bizottsághoz fordult Ujhelyi István a Magyarországra szállított horvát és szlovén szennyvíziszappal kapcsolatban. Az MSZP EP-képviselője arra vár választ, hogy a bizottságnak van-e információja az ügyről, tudnak-e arról, hogy évek óta veszélyes anyagokat szállítanak tagállamok között, ez összhangban van-e az uniós joggal, illetve az Európai Unió adott-e ezekhez az ügyletekhez forrást.

 Maurer Dóra a Tate-ben  Önálló kiállítás nyílt hétfőn a londoni Tate Modern múzeumban Maurer Dóra műveiből, aki ebben a formában a magyar képzőművészek közül elsőként mutatkozhatott be a világhírű intézményben. Az ingyenesen látogatható tárlat – amelyen a Kossuth-díjas művész 35 munkáját mutatják be, köztük grafikákat, fotókat, filmeket és festményeket – 2020 júliusáig várja az érdeklődőket.

 Posztumusz díj Heller Ágnesnek  Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjjal tisztelegnek Németországban Heller Ágnes filozófus életműve előtt – jelentette be a naumburgi központú Friedrich Nietzsche Alapítvány, amely még június elején döntött úgy, hogy az idén neki adják át az elismerést, amely a filozófus júliusi halála miatt posztumusz díjjá változott.