kis hírek

2019. október 7., 20:35

Szerző:

 Pikóék ártatlanok  Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, amely a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András kampánystábja ellen indult a választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés gyanúja miatt. Az eljárás azok után kezdődött, hogy a Magyar Nemzet közölte Udvarhelyi Tessza kampányfőnök fotóját, amelyen az aktivisták épp feldolgozzák az ajánlóíveket.

 Mentelmi jog  Választás rendje elleni bűntett gyanúja miatt Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ok: Varju a tavalyi országgyűlési választás előtt egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. Az ügyészség szerint anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza az ő javára. A DK szerint lejáratókampány folyik.

 Farkas Flórián bejelentkezett  Szervezete, a Lungo Drom jelöltjeként Farkas Flórián elindul a 47 fős Országos Roma Önkormányzat elnöki tisztségéért – írja a Népszava. A lap emlékeztet rá, az összeférhetetlenségi szabályok kizárják, hogy az ORÖ-elnök egyúttal parlamenti képviselő is legyen, vagyis úgy tűnik, hogy a Fidesz így akarja kitenni a parlamentből a kegyvesztett politikusát.

 Nyugdíjörömhír  A nyugdíjprémium átlagos összege 20 160 forint, a nyugdíj-kiegészítésé pedig 11 ezer forint lesz idén, a pénzt novemberben egy összegben kapják majd meg a nyugdíjasok – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsának ülésén.

 Simonka-vád  Simonka György jövőre kezdődő büntetőperében a fideszes politikus és felesége, illetve unokahúga mellett a kormánypárt két másik parlamenti képviselőjének rokonait is a vádlottak padjára ültetik – tudta meg a 24.hu. Simonka és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárdos költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

 Nyomozás Boldog körzetében  A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást Boldog István fideszes képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületében – Hadházy Ákos szerint erre enged következtetni az a levél, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész küldött neki. A független képviselő szerint Boldog megzsarolta választókerületének polgármestereit, hogy csak akkor kaphatnak uniós támogatást, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat.

 Brexit-saga  Több külföldi lap is arról számolt be: magyar részről azt ígérhették Boris Johnson brit kormányfőnek, hogy az Orbán-kormány elintézi, hogy október 31-én Nagy-Britannia kiléphessen az EU-ból. A kilépés halasztásáról szóló brit kérelmet ugyanis az unió tagállamainak is jóvá kell hagyniuk, így akár meg is vétózható. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a Brexit-halasztás vétójának ügyében nem keresték meg a magyar kabinetet.

 Tanárbér  A magyar tanárok keresnek a legrosszabbul Európában – ez derült ki az Európai Bizottság felméréséből. A hvg.hu azt írja, hogy egy kezdő tanár egyetemi diplomával is csak bruttó 200 ezret kap Magyarországon. Liechtensteinben 2 millió 400 ezer forint jár az ugyanilyen végzettségű pedagógusoknak.

 Postabezárás  A Napi.hu szerint az önkormányzati választások után mintegy háromszáz falusi kispostát zárhatnak be országszerte. A lap emlékeztet rá, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány a Magyar Postánál, ugyanakkor folyamatosan válnak meg dolgozóiktól. Az állami cég szerint a cikk nem megalapozott.