Intelligens illatóra

Személyre szabható intelligens illatórát készített Cséffay Alexandra, a MOME Formatervező Tanszékének hallgatója, olyat, amely támogatja a felhasználót napirendje kialakításában. Így nemcsak az idő múlását érzékelheti tulajdonosa az illatok alapján, hanem könnyebben megy a felkelés, a munka és a relaxálás is.

2020. július 25., 11:50

Szerző:

A végzős hallgató szakdolgozatának témája az emlékezés és érzékelés kapcsolata volt: részletesen vizsgálta az emlékezet működését, így a kutatás során hamar rájött, hogy az emlékezet szoros kapcsolatban áll a  szaglással is. A kapcsolat az evolúcióra vezethető vissza: a szaglás az egyik legrégebbi érzékszervünk, amelynek ingerületei közvetlenül az agyba jutnak, azon belül is a limbikus rendszerbe, ami az érzelmek és az emlékek működéséért is felel.

- Emlékeink fontos szerepet játszanak az életünkben, segítségükkel alakítjuk ki identitásunkat és kapcsoljuk össze személyes múltunkat a jövővel, ezért átfogóan vizsgáltam az emlékek fizikai formában történő megörökítésének motivációit és eszközeit – fejtette ki Cséffay Alexandra, majd hozzátette: - A digitális technológia megjelenése új eszközöket adott a kezünkbe, amelyek segítségével élményeink vizuális megörökítése egyszerűbb lett, azonban ennek túlzott használata negatívan befolyásolja a pillanat megélésének képességét, valamint a memóriát, aminek a felidézés nemcsak a látás segítségével történhet meg, hanem a szaglással is.

Ezen a vonalon tovább haladva fejlesztett ki egy olyan okoseszközt, amely illatok segítségével nyújt információt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót napirendjében.

- Jelenleg nagy hangsúlyt fektetünk a minket körülvevő vizuális és auditoros ingerekre, de a szagingerekre ez kevésbé jellemző. Ezért egy olyan tudat alatt működő eszköz létrehozása volt a célom, amely a felhasználó szagérzékelésére támaszkodva alakít ki egy új időérzékelési metódust – magyarázta Alexandra, hozzátéve, hogy a szaglás közvetlenül tudja befolyásolni a hangulatunkat és a viselkedésünket is. Elkezdett olyan természetes anyagokat, illóolajakat kutatni, amelyek közvetlen fiziológiai és pszichológiai változásokat tudnak az emberben kiváltani, és bizonyítottan működnek is.

Megvizsgálta, hogy egy-egy illóolaj milyen konkrét pszihés változásokat tud kiváltani az életünkben. Az volt a célja, hogy egy olyan terméket készítsen, amely olyan személyes illatkörnyezetet teremt, amelynek segítségével ki-ki követni tudja az idő múlását. Az intelligens hat a felhasználó tudatalattijára, a felhasználó beállíthat egy 24 órás hétköznapi illat "napirendet", ami az otthoni munkavégzést stimulálja: ébredéskor energizáló illatkeveréket bocsát ki, majd ahogy elkezdünk dolgozni jön a teljesítményfokozó illattkeverék, ebédhez beállíthatunk étvágynövelő- vagy étvágycsökkentő illóolajat, majd fáradtságot elűző, koncentráció képességét javító keveréket bocsát ki, este pedig levendulaillattal emlékeztet minket a lefekvési időre. A fiatal tervező ennek az Odeur nevet adta.

A napirend változtatható, az eszközhöz társuló alkalmazáson keresztül lehet beállítani, ami az okosotthon rendszerhez is kapcsolható. Az app segítségével a felhasználó - igénye szerint - személyre is szabhatja az illatokat, a beállítás elmenthető, keverhető és megosztható. Most egy alapcsomagot állított össze nyolc illóolajjal, de a későbbiekben bővíteni szeretné a palettát.

- Mivel a műszaki egyetemen szereztem az alapképzéses diplomámat, konzultáltam az áramlástanszék doktoranduszával, aki szerint működőképes az ötletem. A következő lépés egy prototípus készítése lesz, a méretek és az arányok ellenőrzésére. A munkát a vírushelyzet kissé megakasztotta, de folytatom. Ha elkészül a működőképes termék, befektetőt is kell találni a gyártáshoz.  / Szilágyi Katalin Kinga