Ez még nem a fellélegzés

Lapzártánkig a világon több mint 62 millió ember fertőződött meg igazoltan a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig közelített a másfél millióhoz. A járvány leküzdéséért folyó küzdelem legfontosabb európai híre az elmúlt héten az volt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalattal az oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést. Európa bizonyos részein – főként nyugaton – a járvány most jobbára visszavonulóban van, egyes térségekben viszont tovább tombol a második hullám.

2020. november 30., 13:00

Szerző:

 AUSZTRIA

E héten indul az egész országra kiterjedő antigéntesztelés, amelynek célja, hogy teljesebb képet kapjanak a lakosság koronavírus-fertőzöttségének mértékéről. A megkérdezettek 56 százaléka mondta, hogy „biztosan” vagy „valószínűleg” részt vesz a tesztelésben. Ausztriában november 17. óta 24 órás kijárási korlátozás van érvényben: az iskolák, üzletek, éttermek, kulturális és szabadidős létesítmények zárva tartanak, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva. Mindez előreláthatóan december 6-ig tart. A kormány e hétre ígérte a szigorú zárlat alóli lazítási tervet.

 SZLOVÁKIA

Tovább szigorodnak a Szlovákiába történő beutazás feltételei, megszűnik néhány eddigi kivétel, és december 7-től már az országhatár környékén élő ingázóknak, a diákoknak és a külföldön dolgozóknak is két hétnél nem régebbi negatív antigéntesztet kell felmutatniuk a belépésnél. Az országban az utóbbi időben a kórházban kezelt betegek száma enyhén csökkent. Az ötmillió lakosú Szlovákiában eddig mintegy nyolcszáz halálos áldozatot szedett a kór.

 CSEHORSZÁG

Az újonnan azonosított fertőzések napi száma a friss adatok szerint csökken. Ezzel jelentősen enyhült a kórházakra nehezedő nyomás, ezért a kormány hatályon kívül helyezte a nem akut, tervezett műtétek elhalasztását előíró rendeletét. A Magyarországhoz hasonló lélekszámú országban a halottak száma már nyolcezer fölött van. Csehország a lakosság másfélszerese – 16 millió fő – számára tervez koronavírus elleni vakcinát venni. Mivel mindenkit kétszer kell majd beoltani, a cseh kormány 32 millió adag oltóanyagot tervez vásárolni.

E héten feloldják az óvintézkedések egy részét. Bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő, és működhetnek a szolgáltatások. A nagy bevásárlóközpontokban lévő vendéglátóipari egységek azonban továbbra is zárva maradnak, ételt csak elvitelre adhatnak ki. Megszűnik az éjszakai kijárási tilalom. Az arcmaszkok általános használata ezután is érvényben marad.

 LENGYELORSZÁG

A 38 millió lakosú országban 17 ezer fölött van az elhunyt koronavírusos betegek száma. November 7-én a kormány újabb korlátozásokat vezetett be a szórakoztatóiparban, a kereskedelemben és a vendéglátásban, emellett digitális oktatást rendelt el minden iskolában. Bár a bevásárlóközpontok november 28-án újranyithattak, az éttermek, az edzőtermek, a mozik és a színházak még legalább december 27-ig nem fogadhatnak vendéget.

 ROMÁNIA

November 20-tól lassul a járvány terjedése, de a hatóságok szerint nem jött el még az ideje a lazításnak. Az ország lakossága mintegy kétszerese Magyarországénak, és a COVID-halottak száma meghaladja a 11 ezret. Klaus Iohannis államfő bejelentette: a hadsereg fogja majd biztosítani a vakcina megfelelő tárolását a központi raktárban és hat regionális raktárban. Az egészségügyi személyzetet a munkahelyén oltják be, a lakosság más rétegeit pedig az állandó és mozgó oltási központokban, a háziorvosi rendelőkben, valamint olyan központokban, amelyekbe az oltást igénylők gépkocsival hajtanak be.

 NYUGAT-BALKÁN

A hétmilliós Szerbiában mintegy ezerötszázan, a négymilliós Horvátországban ennél valamivel többen, a kétmilliós Szlovéniában pedig nem sokkal kevesebben haltak bele eddig a koronavírus-megbetegedésbe.

A szerb hatóságok azt remélik, hogy december elejére kiegyenesedhet a járványgörbe. Az országban az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül minden üzletnek be kell zárnia legkésőbb 18 óráig, valamint az utcán is kötelező a maszkviselés. Egyelőre nem látják indokoltnak kijárási tilalom bevezetését.

Horvátország csak az elmúlt hétvégén léptetett életbe újabb szigorításokat, egészen karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok. Korlátozták az üzletek nyitvatartását és a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni, az éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva maradnak.

Szlovéniában már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

 NÉMETORSZÁG

A 83 milliós országban eddig mintegy 16 ezer áldozatot szedett a járvány, ami nagyjából a másfélszerese az október utolsó napján feljegyzett adatnak. Kétszeresére emelkedett a COVID-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma.

A járvány második hulláma miatt csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények, az amatőrsport-egyesületek tevékenységét is. A szigorítások legalább december 20-ig érvényben maradnak. Továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozó- és az építőipar.

 SVÁJC

Kéthetente a felével csökken a koronavírussal fertőzöttek száma Svájcban, a kórházak ugyanakkor továbbra is erősen le vannak terhelve. A járvány lassulását jelzi a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának alakulása is. Ez most valamivel alacsonyabb 0,8-nél. Rudolf Hauri tiszti főorvos nehezményezte, hogy még mindig túl keveset tesztelnek: a pozitív eredmények magas száma (22,2 százalék) arra utal, hogy nem minden esetet találnak meg. A 8 és fél milliós Svájcban 4300 fölött jár az elhunytak száma.

 EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A Downing Street bejelentése szerint a vakcinák forgalmazása várhatóan még karácsony előtt megkezdődik, ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezi az oltóanyagok alkalmazását. A napi adatok a járvány növekedési dinamikájának megtörését jelzik. A reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 0,9 és 1 között van (a tavaszi tetőzés idején 3,5 körül lehetett ez a mutató). Ezért London fokozatosan old a korlátozásokon, a regionális helyzet függvényében. December közepétől a most előírt 14 napnál lényegesen – akár kétharmaddal – rövidebb időt kell majd karanténban tölteniük a külföldről érkezőknek, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.

 BENELUX TÉRSÉG

Belgiumban lassult a járvány terjedése, újra kinyithattak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak. Hollandiában a járvány terjedése ingadozó, ezért egyelőre nem terveznek enyhíteni a hatályban lévő korlátozási intézkedéseken karácsonyra sem. Luxemburgban csak a múlt héttől tartanak zárva a bárok és az éttermek, a színházak és a mozik. Ez várhatóan december közepéig marad érvényben.

 FRANCIAORSZÁG

A koronavírus-járvány minden mutatója javul az országban. A tervek szerint december közepén az általános karantént felváltja az éjszakai – este 9 órától reggel 7 óráig érvényes – kijárási tilalom. A franciák addig továbbra is csak előre kitöltött igazolással hagyhatják el otthonaikat, de a levegőzés és a szabadtéri sportolás szombattól már nemcsak egy kilométeres körzetben és egy órára, hanem a lakóhely 20 kilométeres körzetében három órán át engedélyezett. A vírus reprodukciós rátája a drasztikus korlátozásoknak köszönhetően jelenleg 0,65, ami az egyik legalacsonyabb szint Európában. A múzeumok, színházak, mozik december 15-től kinyithatnak, de január 20-ig este 9-kor minden kulturális intézménynek be kell zárnia.

 OLASZORSZÁG

Több tartományban enyhítettek a korlátozásokon. A november első hetében lezárt Lombardiában megnyitottak az üzletek, és újraindult a tantermi oktatás. A vendéglátás továbbra is zárva marad. Az eddig kiemelten veszélyes, vörös zónának minősített Lombardia, valamint Piemont és Calabria tartomány besorolása közepes, narancssárga színűre mérséklődött. Liguria és Szicília az eddigi narancssárga besorolásból sárga, vagyis alacsonyan veszélyes besorolásba került át. A kormány még nem véglegesítette a karácsonyi ünnepekre tervezett intézkedéseket, és nem született döntés a sípályák újranyitásáról sem. / Kárpáti János