Digitalizálta a focit a járvány

A klubok egy része gazdaságilag összeomlott,

a játékosok értéke csökkent. Mit hozhat a jövő?

2021. január 31., 09:22

Szerző:

„A járvány miatt összeomlott a fociklubok bevételi forrásainak tradicionális szerkezete” – mondta Olivier Jarosz, a Club Affairs független nemzetközi futballtanácsadó cég ügyvezetője a Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontjának konferenciáján. Például kiestek a meccsnapi bevételek. Nem csak a jegyárbevétel, hiszen eltűntek mérkőzésekhez kötődő fogyasztások és költések is.

Jarosz szerint a járvány miatt kiderült, mik a futball gazdasági részének gyengeségei. A ligákon és a klubokon hatalmas a pénzügyi nyomás, hogy a lezárások után minél hamarabb folytassák a bajnokságokat.

Ebben a helyzetben különösen felértékelődtek a közvetítési díjak. Például a spanyol bajnokságban szereplő Granada bevételeinek több mint kétharmada jelenleg jogdíjakból érkezik.

A spanyol bajnokság digitális átalakítása egyébként már a járvány előtt megkezdődött. „A LaLiga OTT platformján nemcsak a spanyol bajnokság mérkőzései, hanem további harminc sportág spanyol vonatkozású eseményei is helyet kapnak” – mondta Jesús Pizarro, a La- Liga Global Network magyarországi delegáltja.

„A digitalizáció még drasztikusabb fejlesztésére katalizátorként hat a jelenlegi helyzet. Az, hogy nem lehetnek nézők a stadionokban, a közösségteremtésnek, a helyi és globális szurkolók kiszolgálásának új formáit hívta életre” – mondta Paula de la Peña, a Granada Club de Fútbol külkapcsolatokért és fejlesztésért felelős igazgatója. Szerinte ez nem csupán a szurkolókkal való kommunikáció, de a szponzori kapcsolatok és az operatív működés szintjén is kulcsfontosságú.

Nemcsak a kluboknál, de a játékospiacon is radikális változások történtek. Az átigazolási díjak az elmúlt évtizedekben meredeken nőttek: a futballtörténelem tíz legdrágább transzfere közül mindössze egy van, amelyik nem az elmúlt öt évben történt (Gareth Bale 2013-ban 86 millió fontért igazolt a Tottenham Hotspurtól a Real Madridba).

Ám a járványt kísérő gazdasági válság erősíti a feltételekhez kötött kifizetések súlyát az átigazolásokkor – véli Dudás Hunor sportközgazdász. Dudás azzal támasztja alá az állítását, hogy az utolsó átigazolási szezonban a klubot váltó játékosok több mint harmada ingyen vagy csereüzlet részeként csatlakozott új csapatához. A szakértők abban egyetértettek, hogy a bevételek csökkenésének átvészelésében jelentős szerepe lesz a klubok akadémiai rendszerének, az utánpótlás-nevelés színvonalának.

Változott a statisztikai elemzések használata is, az átigazoláskor a siker kritériumaként újabb kompetenciák jelentek meg. A klubok szakmai vezetőinek és a játékosügynököknek pedig elengedhetetlen lett az online elemzőprogramok használata. Đ