Az olimpiáért lobbizhatnak a teqballosok

A magyar fejlesztésű teqball a világ legrövidebb idő alatt elismert sportága lett. A 2012-ben Budapesten útjára indított teqballt olyan világsztárok népszerűsítették már, mint Ronaldinho és Puyol, Magyarország pedig már világbajnokot is adott. Egy döntéssel elhárult az akadály az elől, hogy a teqball az olimpián is bemutatkozzon.

2021. január 16., 18:58

Szerző:

A magyar fejlesztésű, futballalapú sportot, a teqballt speciálisan meghajlított asztalon játsszák. A profiknál és amatőröknél egyaránt alkalmas a technikai tudás, a koncentrációs készség, az állóképesség fejlesztésére. Ha valaki akár csak hármat tud dekázni, a teqballban is jeleskedhet. Ráadásul ez a labdarúgás legtisztább válfaja, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus, az ütközésekből, durva belépőkből eredő sérüléseket teljesen ki lehet zárni.

A teqball 2012-ben jelent meg, az első bemutatót 2014-ben tartották. Ma már száz országban van jelen több mint kétezer igazolt játékossal. Eddig három világbajnokságot rendeztek (Budapesten 2017-ben és 2019-ben), Blázsovics Ádámnak és Bányik Csabának köszönhetően pedig Magyarország több világbajnoki címmel is büszkélkedhet.

A Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének legutóbbi közgyűlésén az olimpiai és nem olimpiai nemzetközi sportági szövetségek megszavazták a Nemzetközi Teqballszövetség teljes körű tagságát, tehát a teqball hivatalosan is sportág lett.

Ez azt jelenti, hogy megnyílt az út az olimpiai szereplés előtt – mondta idősebb Gattyán György, aki szerint a döntés a magyar sportdiplomácia sikere is. – Reményeink szerint 2028-ban, a nyári olimpián együtt drukkolhat az ország az éremesélyes magyar teqballjátékosokért is – mondta a magyar szövetség elnöke.

Az Országos Teqball Szövetség tavaly alakult, és az első hivatalos magyar bajnokságot is megszervezték. A Phoenix Teqball Akadémia, az ország legnagyobb klubja – a két világbajnok, Bányik és Blázsovics otthona – tizenkét professzionális egyesülettel együttműködve segítette a hivatalos nemzeti szövetség megalakítását.

– Mielőtt megalakult volna az Országos Teqball Szövetség, a Phoenix Teqball Akadémiával fáradhatatlanul dolgoztunk további versenyképes teqballklubok alapításán. Ezeknek mostanáig nem volt olyan összefogó vezérszervezetük, amelytől iránymutatást várhattak volna. Örülök, hogy az újonnan megválasztott vezetőséggel együttműködve hozzájárulhatunk a sport hatékony és gyors fejlődéséhez – mondta idősebb Gattyán, a szövetség elnöke.

Az egyéniben és párosban is világbajnoki címet szerző Blázsovics szerint a sportág maximálisan idomul felgyorsult világunkhoz.

– A Phoenix Teqball Akadémiával indult minden. Innen inspiráltunk, segítettünk más egyesületeket is országszerte. A cél az volt, hogy minél több klub legyen, és el lehessen indítani az első országos bajnoki sorozatot. Most már ezen túl vagyunk, és bízom benne, hogy a kezdeti lendület továbbra is kitart az egyesületeknél. A fejlődés egyértelműen látszik. Az, ami technikailag jó és eredményes volt egy-két éve, most a legmagasabb szinten nem mindig jön be. Mindig kell az újításra törekedni – mondta Blázsovics, aki szerint felemelő érzés részt venni a sportág hazai rendszerének kialakításában. / Fehér György