Vájárképzés felsőfokon

Húsz év után újraindították a vájárképzést, noha az országban egyetlen mélyművelésű szénbánya működik: Márkushegyen. Azt is bezárják az év végéig.

2014. október 3., 14:34

Új tárnák nyitása súlyos milliárdokba kerülne, s bár vannak még hazai lelőhelyek, a szén minősége már gyengébb, és túl mélyre kellene fúrni. Munkácsy Béla környezetmenedzser, a földtudományok doktora szerint ez egy elavult, 19. századi technológia: „Európában mindenhol leállnak a szénbányászattal, mivel iszonyatos környezeti károkat okoz. Rendkívül költséges és gazdaságtalan. A világ szénkészletei kezdenek kimerülni. A fosszilis energia ára drasztikusan nőni fog az elkövetkező tíz-húsz évben. De például a napenergia ára az elmúlt tíz évben az ötödére esett vissza. Nyugaton ezért is állnak át a megújuló energiákra.”

Eközben a honi energiapolitikában a totális szakmaiatlanság döntött újabb rekordot. A parlamentben L. Simon László kijelentette: „Idehaza azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél.” Úgy látszik, a fideszes képviselő az akkumulátorokról még nem hallott. „Sokan azt hiszik, nálunk nincs elegendő nap- és szélenergia. A legújabb nemzetközi felmérés szerint szél- és napenergia-kapacitásunk alapján Európa élvonalához tartozunk” – szögezi le Munkácsy.

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?