Szemüveg nélkül nézhető 3D-s tévét dob piacra a Toshiba

Szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós televíziókészülék-sorozattal jelentkezik a világon elsőként decembertől a japán Toshiba gyár.

2010. október 4., 21:01

A 3D REGZA GL1 szériába tartozó készülékek révén a nézők úgy jutnak háromdimenziós élményhez, hogy nem kell használniuk a speciális lencséket. Az új gyártmány integrált képrendszert alkalmaz. A Tokióban hétfőn bemutatott televízió képernyője csalóka: kissé eltérő képet lát a jobb és a bal szem, így áll össze a háromdimenziós hatás. A legtöbb gyártó jelenleg még más eljárást alkalmaz, ezekhez azonban mind szükség van a szemüvegre.

A Toshiba két méretben jelenteti meg a japán piacokon a szériát, 30,5 és 50,8 centiméteres képátlóval. A cég tájékoztatása szerint még évekig tart, mire nagyobb képernyővel is gyártani tudnak szemüveg nélkül nézhető, és meg is fizethető készülékeket. Az első modellekkel azt akarják bizonyítani, hogy technológiájuk aranyat ér.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.