Rosszul is elsülhet Matolcsy csodafegyvere

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének illetékes kutatója szerint helyes, de nem csodafegyver a Matolcsy György által bejelentett devizahitel-csereakció. Ugyanis a KKV-k által idegen pénzben felvett kölcsönöknek mindössze 13 %-át érinti – írja a Wirtschaftsblatt.

2013. április 11., 05:00

Richter Sándor ugyanakkor kockázatosnak tartja, hogy ehhez megcsapolják a devizatartalékokat, mivel a magas államadósság miatt Magyarország kénytelen rendszeresen pénzt felvenni a piacokon, amihez a valutakészlet jelenti a biztosítékot.

A szakértőnek kétségei vannak afelől is, hogy a csomag valóban beindítja-e a gazdaságot, hiszen csekély a kereslet, ellenben továbbra is fennmarad a kormány által keltett jogbizonytalanság. Vagyis a terv csupán ötlet, de a részleteket illetően még sok a nyitott kérdés.

Mindeközben a gazdaság fellendítéséhez rendkívül csekély a mozgástér: az unió túlzott deficit eljárása miatt nem lehet több pénzt költeni. Ezt az MNB új elnöke is tudja: az új intézkedések nem terhelik a költségvetést. Azt meg majd meglátjuk, hogy a piacok miként reagálnak a devizatartalékok megcsapolására. Ilyen értelemben a program próbaléggömb – mondja Richter.

(Forrás: Galamus)