Úgy tűnik, egyezségre juthat végre a kormány és Brüsszel, megnyílhatnak az eu-s források

A jövő héten lezárja a 2014–2020-as fejlesztési ciklus elszámolását a kormány és az utolsó részkérdésekben is közel a megegyezés az igazságügyi reformcsomag körül – értesült az Index. 

2023. december 5., 18:47

Szerző:

Az Index úgy tudja, még idén, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint már a jövő héten létrejöhet az egyezség az igazságügyi reformcsomagról, ami a Magyarországnak járó 2021–2027-es uniós forrásokhoz való hozzáférés legfőbb záloga. Információik szerint időközben a 2014–2020-as ciklus zárása is még közelebb kerülhet, miután nagy összegű költségnyilatkozatot küldhetünk ki még az év végi ünnepek előtt Brüsszelbe. A következő hét évben a fejlesztéseknek keretet adó operatív programok révén a magyar társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint állhat rendelkezésre. Ebből több mint négyezer milliárd forintot már előzetesen jóváhagyott az Európai Bizottság az agrár- és vidékfejlesztési programokra, így az árfolyamtól függően 9-10 ezer milliárd forint jut a többi operatív programra.

A portál úgy tudja, hogy az utolsó részkérdésekben is közel a megegyezés az igazságügyi reformcsomag körül, ami a 2021–2027-es pénzek tekintetében a hozzáférés horizontális feljogosító feltétele. Még az év vége előtt megállapodhatnak a felek, állítólag a jövő héten, ezáltal a 2021–2027-es kohéziós források egy jelentős részéhez férhet hozzá Magyarország. 

Ennek az alapja az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő törvényjavaslat, amit még május elején fogadott el az Országgyűlés. Azután nyújtották be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyalt Johannes Hahn uniós biztossal, akinek a portfóliójába a költségvetés és az igazgatás is tartozik. A javaslat lényege az, hogy megerősíti a bíróságok felügyeletét ellátó bírói tanács hatáskörét, korlátozza a kormány jogát, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon, és a beavatkozás elkerülése érdekében automatizálja az ügyek bírók közötti elosztását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

A szén-dioxid kibocsátás költsége sok termék, így a villamos energia árában is megjelenik. Az erőművek ugyanis más üzemekhez hasonlóan az emisszió minden tonnájáért fizetnek az erre szolgáló kereskedési rendszerben, ahol a kibocsátást fedező kvótáknak saját árfolyama van, mint más árupiaci termékeknek. Magyarország meghatározó villamosenergia-nagykereskedőjeként az MVM Partner Zrt. jelentős tapasztalatokat szerzett e téren.