Kényes adatok derültek ki a felsővezetői fizetésekről

Létező kapitalizmus: 25 amerikai nagyvállalat többet fizetett a vezetőjének, mint adót a költségvetésbe.

2011. szeptember 7., 11:11

Az Institute for Policy Studies (IPS) szakpolitikai intézet Egyenlőtlenség és Közjó programjának

Vállalatvezetői túlkapások 2011című friss tanulmánya megvizsgálta a száz legjobban fizetett amerikai vállalatvezető cégét. Azt találták, hogy közülük huszonöt amerikai nagyvállalat tavaly többet fizetett első számú vezetőjének (CEO= Chief Executive Officer), mint amennyi adót fizetett a szövetségi költségvetésbe. MIndegyik cég jelentős mértékben használta ki a különböző adókedvezményeket, kiskapukat, a kreatív könyvelési technikákat, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Sok cég közülük jelentős adóvisszatérítést kapott, és agresszívan használták az offshore hálózatukat az adók megkerülésére. A bankmentő akció kedvezményezettjei is így tesznek: a Citigroupnak 427 offshore leánya van, a Bank of Americának 115 az IPS szerint - írta a Pogiblog.

  • Joe Lundgren, a Black&Decker vezetője $32 milliót keresett, a cég $75 milliós adókedvezményt kapott,

  • A Ford autóvállalat vezetője, Allan Mullaly $26 milliót keresett, a vállalat $69 milliós adóvisszatérítést kapott,

  • A Coca Cola vezére, John Brock $19 milliót keresett tavaly, 11 millóval többet, mint amennyi adót a vállalat szövetségi szinten befizetett,

  • Jeff Immelt, a GE vezetője $15 milliót keresett, míg a vállalat $ 3.25 milliárd állami adóvisszatérítést és támogatást kapott. A dolog pikantériája, hogy Jeff Immelt Obama Versenyképességi és Munkahelyteremtési Tanácsának vezetője.

És a lista folytatódik.

A száz vállalat közül húsz többet költött lobbyzásra, mint amennyi adót fizetett!


  • A General Electric majdnem $42 milliót költött lobbyzásra, és 3,2 billiós adóvisszatérítést és támogatást kapott,

  • A Boeing $20 milliót költött lobby tevékenységre, kapott is $35 millárd értékben állami megrendeléselet, amit után $13 milliót adózott.

A mai nagyvállalati szféra az adóelkerülés mellett tehát kormányzati lobbytevékenységükre is intenzíven koncentrálnak, méghozzá óriási sikerrel!

Ezek a vállalatvezetők részben azért kaptak ilyen magas jövedelmezést, mert olyan vállalatot vezetnek, amely agresszíven elkerüli az adózást. Ugyanez az intézet azt találta, hogy tavaly az átlagos CEO 325-szörösét kereste meg a legjobban fizetett munkások bérének. 2009-ben még 263-szörös csak volt ez az arány. 1980-ban ben pedig csak 42-szeres.

A jelentés azért is érdekes, mert az Obama kormányzat költségvetési megszorításokkal kívánja visszaszorítani a hatalmas mértékű amerikai eladósodást, miközben a nagyvállalati szektor adóztatása szóba sem jön. Mindeközben 1945 az amerikai költségvetés 35%-át adta a társasági nyereségadó. 2011-ben 9%-át. 1952-ben a társaságok effektív nyereségadója 52,8% volt, ma ez 10,5%. Azaz akár Magyarországon, az USA-ban is azért magas a szegényebben személyi jövedelemadója, mert a nagyvállalatok adóját radikálisan csökkentettük.

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.