Rengeteget emelkedtek az ingatlanárak a Balaton partján öt év alatt, Tihanyban és Zamárdiban megduplázódtak a négyzetméterárak

2020. július 29., 10:00

Szerző:

A hazai ingatlanpiaci árak igen sokat emelkedtek az elmúlt években, ez alól nem jelentenek kivételt a Balaton parti településeken sem – írja az onlinebalaton.

Az Ingatlannet.hu statisztikát készített arról, hogyan változtak a Balaton partján meghirdetett családi házak árai az elmúlt öt évben. Ebből kiderült, hogy

a drágulás Balatonkenesén a legnagyobb.

Ott 220 ezer Ft/m2-ről 487 ezer Ft/m2-re emelkedett a családi házak átlagára, így öt év alatt több mint kétszeresére drágultak a kenesei házak.

A balatonföldvári és a fonyódi házak még mindig valamivel olcsóbbnak számítanak, ezeken a helyeken 2015-ben 195-210 ezer forintos négyzetméterár között kínálták eladásra a házakat. Mostanra viszont már a 316-340 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.

A siófoki árak is jelentősen nőttek. Öt évvel ezelőtt még 255 ezer Ft/m2-es átlagáron lehetett ingatlant vásárolni, mára viszont már 480 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

A legdrágábbnak Tihany számított, majd a sorban Zamárdi családi házai következtek. Tihanyban 2015 júniusában még 445 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a házakat, 2020 júniusában már 612 ezer forintért. Zamárdiban 2015-ben még 344 ezer forintos négyzetméteráron lehetett családi házat vásárolni, 2020-ban viszont már az 565 ezer Ft/m2-es átlagár a jellemző.

A legtöbb településen több mint duplájára nőttek az átlagárak a tégla építésű lakásoknál. Tihany területén 2015-ről 2020-ra 500 ezerről több mint egymillió forintra, Zamárdiban pedig 525 ezerről 1,1 millió forintra emelkedtek a téglalakások négyzetméter átlagárai.

Siófokon és Balatonföldváron is megkétszereződtek az átlagárak, emellett Balatonkenesén és Fonyódon is jókora drágulás tapasztalható.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.