Hiába várták a csodát Orbánék

A Fidesz a választási szempontoknak rendeli alá a devizahitelek ügyét is: ahelyett, hogy már régen előállt volna egy, a bankokkal egyeztetett, a bajba került adósok helyzetét ténylegesen könnyítő és ennek a terheit ésszerűen elosztó megoldással, populista szólamokkal kísért blöffölés és időhúzás folyik. Ezen a jelek szerint a Kúriától kapott pofon sem változtatott.

2013. december 18., 12:12

Hiába várták a csodát Orbánék, az nem következett be: komolyan azt hitték, hogy a devizahitelek ügyében a Kúriából kizsarolt jogegységi határozat alapot adhat nekik ahhoz, hogy egy látványos lépéssel éppen a választások előtt jó pontokat szerezhessenek az érintett választók körében. Azt gondolták, ehhez elegendő a politikai nyomásgyakorlás, a szerintük helyes döntést szinte kikényszeríteni próbáló propaganda-gépezet. Magukból kiindulva abban bíztak, hogy erőből mindent elérhetnek, a jogbiztonság és a jogkövetés nem igazán lényeges szempont a legfőbb bírói testület számára.

Csalódniuk kellett, pedig minden józanul gondolkodó ember számára világos volt, szakértők pedig biztosra vették, hogy a Kúria nem fogja semmissé nyilvánítani a devizahiteles szerződéseket. Ennek az oka igen egyszerű, és ezt a döntés magyarázata le is szögezi: az ügyfelek annak idején azért adósodtak el devizában, mert jóval kedvezőbb feltételek mellett jutottak pénzhez, mint forintalapon. Az árfolyamkockázat kezdettől egyértelmű volt, és az is, hogy azt az adós viseli, nincs tehát indoka annak, hogy erre hivatkozva érvénytelennek minősítsék a szerződést. Szó sincs sem uzsoráról, sem erkölcstelen feltételekről, ellenkezőleg: az akkori helyzetben a hitelfelvevők kifejezetten jól jártak a forintadósokhoz viszonyítva.

Arról sem a bankok, sem az ügyfeleik nem tehettek, hogy a forint árfolyama drasztikusan gyengült, főleg a svájci frankkal szemben. Ez pont a felelősséget a bankokra hárító Fidesz kormányzása alatt következett be: 2010 tavaszán még 170 körül volt az árfolyam, ma viszont 250-hez közelít. Leginkább tehát az Orbán-kormány unortodox működése hibáztatható azért, hogy a feltételek ilyen mértékben megváltoztak, Orbánék demagóg bankellenes kirohanásaiban ennek leplezési szándéka is vastagon benne van. Mindenhol ezt látjuk: ők nem hibázhatnak semmiben, az általuk okozott bajokért azonnal másokat okolnak.

A Kúria döntése kizárta annak a lehetőségét, hogy a szerződések érvénytelenségére hivatkozva mindenkire vonatkozó, általános hatállyal visszamenőlegesen át lehessen íratni azokat. Erre sem jogi, sem erkölcsi alap nem volt, más határozat józan ésszel nem is születhetett. Beláthatatlan következményekkel járt volna nem csupán a konkrét ügyekre, hanem a jog- és szerződési biztonság egészére nézve is, ha a bírói fórum a nyomásnak engedve netán önkényesen semmisségi döntést hoz.

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.