Drága lesz az ingyenes készpénzfelvétel

2013. december 5. 17:09

A Sopron Bank az egyéb költségtételeken máris annyit emelt, amivel kompenzálta a készpénzfelvételekből származó kieső bevételt, írta a Bankmonitor.hu. A bank új számlahirdetménye jövő év februárjától érvényes, ekkortól lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni bankszámlánkról.

Februártól havi két alkalommal lesz lehetőség arra, hogy összesen 150 ezer forint összeg erejéig ingyenesen vegyünk fel készpénzt. Ez éves szinten 36 milliárd forint mínuszt jelentene a bankszektornak, amit viszont biztosan nem nyel le. A bankok számára megoldást az egyéb tételeken való díjemelés jelenthet. Így nőhet az ára többek között a számlavezetési díjnak, a bankkártyának, az utalásoknak, de a kedvezmények visszavonása is racionális lépés.

A Sopron Bank is pont ezeket tette, az ingyenes készpénzfelvétellel megspórolt összeget felemészti majd a többi tételen történő emelés. De úgy tűnik, a bank is változatlan bankhasználati szokásra számít: az emelés nem egyezik meg a 150 ezer forint felvételének költségével. Ha a forgalom drasztikusan áttolódik készpénz irányába, akkor nem zárható ki egy ennél jelentősebb emelés sem – írja az Index.