1500 hektáron vetettek génkezelt vetőmaggal szennyezett kukoricát

Június végén összesen 1500 hektárnyi kukoricavetést kellett betárcsázni, a kormány 600 milliót különített el.

2012. július 15., 06:36

Hatszázmillió forintot különít el a génkezelt vetőmaggal szennyezett kukoricát vétlenül elvető gazdálkodók kártalanítására a kormány - értesült a Magyar Nemzet. A Népszabadság pénteken arról számolt be, hogy június utolsó napjaiban az ország több pontján összesen 1500 hektárnyi kukoricavetést tárcsáztak be - írja a

hirado.hu.

Úgy tudni, az ellenőrzés során fennakadt vetőmag román eredetű, Montoni fajtájú silókukorica, a Saaten Union német vetőmag-forgalmazó importálta. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szakértői június végén értesítették az összes érintett gazdát, és háromnapos intézkedési idővel, július 1-jei határidővel kötelezték őket a növény megsemmisítésére.

Blum Zoltán, a Saaten Union magyarországi ügyvezetője azt mondta: maguk is csak az élelmiszer-biztonsági hatóságtól, utólag értesültek az esetről, és jelenleg vizsgálják, milyen módon tudnak a kártalanításban segítséget nyújtani a kárt szenvedett gazdáknak.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette. A forint árfolyamra érdemben nem volt hatással a döntés.