Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Vonalba zárt történetek – Réber László állandó kiállítása

2018. június 4. 06:46 - szerző: S. ZS.

Ha Janikovszky Éva, Lázár Ervin mesekönyveire gondolunk, rögtön látjuk magunk előtt a kötetek illusztrációit is. Réber László jellegzetes, mosolyt csalogató rajzai is feledhetetlenné teszik gyerekkorunk kedvenc olvasmányait. A Munkácsy Mihály-díjas Réber 17 éve halott, de grafikái halhatatlanok. Nemrég nyílt meg Vonalba zárt történetek címmel a művész első állandó kiállítása a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeumban. A megnyitó beszédet a szintén Munkácsy-díjas grafikus, Tettamanti Béla mondta, aki mestereként tisztelte Rébert, és évtizedes barátság fűzte őket össze.

– Nem művészettörténeti elemzést akartam Réberről tartani, inkább azt bemutatni, milyen ember volt. Nem volt könnyű sorsa. Tízévesen veszítette el az édesapját, édesanyja egyedül nevelte a testvéreivel. Majd jött a háború, az orosz hadifogság. Ő visszahúzódó, komoly embernek tűnt. A rajzaiban tudta megmutatni az igazi belső énjét, azt a sok kedvességet és derűt, amelyet a figurái is sugároznak. Réber László grafikái ma is abszolút korszerűek, mintha tegnap készítette volna őket – teszi hozzá Tettamanti, aki a 168 Óra illusztrátora is.

A kiállítás létrejöttében fontos szerepet vállalt a mester Svédországban élő lánya, Réber Krisztina is, aki édesapja hagyatékát gondozza. A tárlat rendezője Kemény Gyula. Nem emlékkiállítás készült, hanem élő, eleven, interaktív játszóhely, ahol a gyerekek és a szüleik is remekül érezhetik magukat. Bemutatják a művész felnőttgrafikáit is, például ő illusztrálta Örkény István egyperces novelláit is. Nemcsak a képeket láthatjuk, de gombnyomásra az egypercesek meg is hallgathatók. Monitoron megtekinthetjük Réber rajzfilmjeit is és digitalizált rajzait, karikatúráit.