Várdai István világelső  – Magyar zenészek a Bachtrack-toplistán

2017. január 26., 07:45

A világ legnagyobb zenei adatbázisa, a Bachtrack.com két év után újra közzétette a legtöbbet koncertező zenészek nemzetközi toplistáját. Az élmezőnybe kiváló magyar muzsikusok is bekerültek. A zongoristák között tavaly a hetedik legtöbbet foglalkoztatott művész Schiff András, a harmadik Várjon Dénes lett. A hegedűsöknél Baráti Kristóf a hatodik. A csellósok kategóriájában viszont magyar szenzáció született: a világ legkeresettebb csellósa 2016-ban Várdai István volt. Barátit, Várjont és Várdait is a Klasszikus Koncert ügynökség menedzseli, amelynek vezetője a Budapesti Fesztiválzenekar volt igazgatója, Körner Tamás. A 168 Órának elmondta: a londoni székhelyű Bachtrack több mint 32 ezer komolyzenei hangverseny alapján állította össze a listáját.

– Ez nem minőségi rangsor, de a koncertszervezők nyilván azokat a muzsikusokat hívják szívesebben, akiket a legjobbaknak tartanak.

Várdai István a két évvel ezelőtti Bachtrack-topmezőnyben a második volt, most pedig élre tört. Nemrég adtunk hírt arról, hogy fiatal gordonkaművészünk német mecénásától „örök használatra” Stradivari csellót kapott, majd egy holland lemezcégnél dupla albumra játszotta Bach összes szóló csellószvitjét. Körner hozzátette: nincs abban túlzás, hogy száz évben egyszer születik akkora zenei tehetség, mint Várdai István.

– Technikai tudása, muzikalitása is kimagasló. A hangszeres zenészek általában nem szokták riválisaikat dicsérni. Egy zongorista elmondja, hogy szerinte kik a legjobb hegedűsök, de a többi zongoristáról nem szívesen nyilatkozik. A csellisták azonban még maguk között is „külön kategóriaként” kezelik Várdai Istvánt: őt még a konkurencia is elismeri.

S. ZS.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.