Szerelem, haza, elmúlás – Béres Ilona első verses CD-je

2018. október 26., 11:42

Szerző:

Versmondásban is maradandót alkotott a nemzet művésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészünk. Aki látta, hallotta Béres Ilonát filmekben, színpadon, nincs kétsége afelől, hogy ő az egyik legszebb orgánumú magyar színésznő. Ezért is meglepő, hogy eddig egyetlen lemezkiadó sem készített vele verses albumot. Noha ő, amióta csak színész akart lenni, azaz gyerekkorától fogva, imád szavalni.

A 76 éves színésznőnek nemrég mégis megjelenhetett az első verses CD-je. Minden nyilatkozatában kiemelte: ezt elsősorban két jó barátjának, Karacs Ferencnek és feleségének, Julikának köszönheti. Ők hozták létre a Swing Jazz Kultúráért Alapítványt, amely segített a CD elkészítésében. Az album sajtóbemutatóján, a Magyar Színházban Béres Ilona elmondta: barátaitól régóta élményeket kap ajándékba az ünnepekre. Ilyen karácsonyi meglepetés volt a részükről az önálló verses CD felajánlása is.

Az album címe Szabó Lőrinc Mi még? költeményét idézi. Kedvenc 20. századi magyar költőitől válogatott az előadó. Többek közt Weöres Sándor, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, Babits Mihály, Ladányi Mihály, Váci Mihály, Ady Endre versei hangzanak el a lemezen. Béres Ilona nem lírai kurzusra törekszik, inkább a verseken keresztül üzen arról, hol tart most az életében, mi foglalkoztatja, vajon mi állhat még előtte. Költészettel beszél a számára fontos témákról: szerelemről, hazáról, természetről és az elmúlásról is. A szintén régi barát, Csík Gusztáv zongorista teremt izgalmas zenei hangulatokat a lírai élményekhez. Az albumhoz Keleti Éva készített fotográfiát: őt is sok évtizedes barátság fűzi Béres Ilonához. A CD bevételét a színésznő a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány javára ajánlotta fel. 

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.