Névtelenül

2013. április 3., 14:38

Síkos történet, de nem sikamlós. Nem tetszeni akar, inkább használni. Kiinduló eleme a manapság oly gyakran előkerülő szexuális abúzusok egyike: egy hatéves kislányt „beavat” nála idősebb unokatestvére. Meddig hat az élmény, erőszak-e egyáltalán, s mi indítja el a maga útján a középkorú tanárnőt, hogy szembenézzen mindazzal, amit el akart temetni.

A kisiklásnak számtalan esélye kínálkozik. A gyerekszex felidézése, az elfojtások lélektanának fájdalma, a kötelező hamis tapintat hazugsága (úgynevezett „jobb családokban” nem vesznek tudomást efféle kellemetlenségről, elzárkóznak), a hatás, ami a későbbi viszonyokba is belekopog, mint kínos és régi asztaltáncoltatások dobbanása, a menekülés önmagunk elől, ennek reménytelensége és a többi. A rettegés a lelepleződéstől, az önvád, a személyiség autonómiájának föladása: csupa csapda. Az ízléstelenség, a közhely, az intimkedés, a romantikus önsajnáltatás és a gyógyulás könnyed sikertörténete: ezer vakvágányt kínálna.

Két nő beszélget. Egy páciens és egy pszichológus. Éveken keresztül. „Eset” is van, meg élet is, meg tapintat. A betegnek magának kell gyógyulnia, nincs recept, nincs olcsó jó tanács, hogy így kellene, s pláne, hogy mint kellett volna... Ha valaki meg tud hallgatni, az már a fél gyógyulás esélyét hozza.

A szerző amatőr, és névtelen is kíván maradni. Néhány romantikusabbra csomagolt mondattól eltekintve jó ízlése kordában tartja a külső és belső történet ábrázolását, nem szenveleg, „nem tesz rá” a drámára, de rendesen megküzd a szabadulásáért, őszintén tud ránézni a tükörképére.

A kötet zárófejezetét a pszichológus: Győrfi Anna írta meg. Így kerek az egész.

(Anoni Mara: Bűn vagy bűnhődés. Vallomás egy traumáról és a terápiáról. Kiadta a Noran Libro.)

Erdélyi S. Gábor

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.