Nem stimmel

2022. február 8., 10:23

Szerző:

Azért ezzel elég könnyű behülyíteni a horrorrajongót (egész pontosan: engem). Van itt minden, mint egy véres vurstliban: zavarba ejtően rejtélyes társasház, gyanús lakóközösség, éjjeli zajok, szekta, lovecrafti rém, kézi kamerás felvételek és egy megdöbbentő snuff film (ez kb. olyan, mint az unikornis: elvileg nem létező dolgot jelöl, olyan mozgóképes műfaj, amiben valódi gyilkosságot rögzített a kamera).

Ja, és mindez keményen rámegy a retrofétisre is, ugyanis a Netflixen látható
A 81-es számú archívum című sorozatban Dan Turner régi VHS-ek helyreállításával foglalkozik. Állítólag ő a legjobb a szakmában, legalábbis ezt mondja neki a kőgazdag megbízó, aki bitang sok pénzt fizet neki, hogy helyreállítson pár tűzkárt szenvedett amatőr videoszalagot. Egyetlen feltétel van csupán: a munkát egy világtól távoleső birtokon kell végeznie, a felvételeket nem viheti ki onnan. Így „találkozik” Dan a szalagokon Melody Pendrasszal, aki minden lépését megörökítette, amikor beköltözött a Visser társasházba, hogy dokumentumfilmet forgasson róla, mert már első látásra sem átlagos épület ez, hát még a lakóközösség! Ráadásul mindez szokatlan módon az azonos című podcast filmadaptációja, ami azért elég vagány. Valami mégsem stimmel ezzel az egésszel.

Persze alap, hogy a saját világában, a saját szabályrendszerén belül minden működhet egy alkotásban, de ha már ezt sem veszi figyelembe, az elég zsenánt. Ez esetben a végjátékot citálom a vádlottak padjára minimális spoilerrel: ha ugyanis az egész szériát átlengi egy szertartás, ami emberáldozatot követel, akkor ugyanezt hogy sikerül ukk-mukk-fukk megismételni az utolsó részben úgy, hogy senkit se nyírnak ki, de még csak fel sem merül, hogy helló, ehhez valakinek át kéne nyesni a torkát. Szóval, ormótlan blöff ez az egész, de míg ki nem derül, nagyon szórakoztató. Đ

(A 81-es számú archívum, 8x55 perc, Netflix)

13:53

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.