Joanna Lumley színésznőről neveztek el hegyet Nepálban

Az indiai származású Joanna Lumleyról és édesapjáról neveztek el egy népszerű turistalátványosságot egy nepáli város lakói, hogy ezzel fejezzék ki tiszteletüket az Egyesült Királyságban letelepedni kívánó gurkhák jogaiért harcoló brit színésznő előtt.

2009. augusztus 2., 12:28

A Katmandutól 200 kilométerre nyugatra fekvő Pokhara város lakói valójában átkeresztelték az idáig Mattikhan-hegyként ismert nevezetességüket Mattikhan Lumley-kilátóra – jelentette a BBC News. Joanna Lumley édesapja, idősebb James Rutherford Lumley maga is a katonai erényeiről híres népcsoport, a gurkhák közé tartozott, így nem véletlen, hogy lánya lett a gurkhák Egyesült Királyságban való letelepedési jogáért harcoló mozgalom egyik éllovasa.

Legutóbbi egyhetes nepáli látogatásakor a színésznő, aki az északkelet-angliai Kent városából a mozgalom alapítójával, Peter Carrollal utazott az országba, gurkha veteránokkal találkozott – írja az MTI. A népszerű turistacélpontnak számító Pokharában való tartózkodása alatt jelentették be a város illetékesei, hogy a Lumley családról fogják elnevezni a csodálatos látványosságnak számító Mattikhan-hegyet.

Idén májusban a brit kormány bejelentette, hogy azok a nepáli származású nyugdíjazott gurkha katonák, akik legalább négy évet szolgáltak a Brit Hadseregben, letelepedhetnek az Egyesült Királyságban.

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.