Cicavízió

2022. április 17., 11:38

Szerző:

Hol is kezdjem? Itt ülök a gép előtt, próbálom összehozni a recenziót, de csak nem hagy békén a macska: rohangál, nyervákol, átmászik a monitor előtt, csukott ajtókat, bútorokat kaparász. Igazából lassan ott tartok, hogy hozzávágom a könyvet.
A könyvet, amelynek címe: Macskanyelv – Amit a macskád igazán akar.

Persze lehetne a kezem ügyében másik macskás könyv is, hiszen még mindig hatalmas biznisz olyan kiadványokat megjelentetni, amelyek a tanácstalan gazdikat segítik. És jönnek is sorra az újabb és újabb kötetek, az internet nem volt képes elhódítani ezt a területet. De miért épp dr. Yuki Hattori művét akarom hozzávágni ehhez komisz jószághoz? A válasz az egyszerűségben rejlik, és itt most nemcsak arra gondolok, hogy a könyv kisméretű, alig több, mint százötven oldal, hanem hogy a benne lévő információk sincsenek túlmagyarázva. Hat fejezetre, azokon belül is alfejezetekre bontva találjuk a macskánkkal (vagy leendő macskánkkal) kapcsolatos témákat, melyek mindegyikét két oldalon bontja ki a szerző. Hogy ezt a könyvet élvezet forgatni, és nem érzi úgy az ember, hogy valamiféle tananyagot magol éppen a háziállatról, az nagyban köszönhető az illusztrátor, Ito Hamster képeinek, amelyek egyszerre bájosak és informatívak. Ez esetben a szokásos tendencia megfordul: javarészt nem a képek illusztrálják a szöveget, hanem azokat értelmezik a rövid, közérthető, ám fontos írások. Ezek többsége a macska viselkedését magyarázza (még rajzos kisszótárt is kapunk az egyes nyávogások, fül- és faroktartások jelentéséről), a békés együttélés feltételeit vagy az egészségi állapotát mutatja be (a cica ritkán jelzi a fájdalmat, oda kell figyelni az egyéb jelekre), de például arra is kitér, hogy bizony a macskatartásnak is vannak kiadásai, amivel érdemes számolni. De az egyik legizgalmasabb talán a Detektívmunka című fejezet, amelyből kiderül többek közt, hogy a macska melyik testrésze a csánk, vagy hogy miért dörgölődzik vagy óbégat éjszaka.

A cica közben lehiggadt a szobában, békésen szendereg a kanapén. A könyv sem repült felé, és azt is megtanultam, mik a macskatartás legfontosabb alapjai: a türelem, az odafigyelés és a megértés. Mert az állat viselkedése jelez, csak tudni kell olvasni belőle. Đ

(Dr. Yuki Hattori: Macskanyelv – Amit a macskád igazán akar, 160 oldal, 21. Század Kiadó)

13:53

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.