Az Y-generációs Csokonai

Szabadság mindenek felett címmel Csokonai Vitéz Mihályról jelent meg kétkötetes regény. Szerzője, Palotai H. Zsófia 1991-ben született Budapesten, egyetemista, kulturális antropológiát tanul Bécsben.

2015. január 25., 09:12

Művében a költő ifjú évei elevenednek meg: Csokonai afféle „Y-generációs hős” a reformkorból. A Debreceni Református Kollégium tanáraként szembefordul a tekintélyelvű oktatással. Első verseinek publikálását mesterétől, Kazinczy Ferenctől várja, akit azonban a Martinovics-féle összeesküvésben való részvétellel vádolnak meg, és letartóztatják. Csokonai hús-vér, esendő figura, s a könyv eddig meg nem jelent életrajzi elemeket is tartalmaz. Az írónő a 168 Órának elmondta: gimnazista kora óta kutatja Csokonai életét. Szerinte a reformkor sok tekintetben párhuzamos a jelenünkkel. A szólásszabadság, a felvilágosodás eszméinek megvalósítása a mai Magyarországon épp olyan aktuális, mint annak idején volt.

– Csokonai szellemi kortársunk. A szabadság elkötelezett híve volt, ugyanakkor hiányzott belőle Petőfi radikalizmusa. Csokonai egyetlen politikai irányzatnak sem volt fanatikus híve. Számára a szabadság azt is jelentette: a sorsunkért nem az idegen elnyomó hatalmakat hibáztatjuk. Saját életünkért mi vagyunk a felelősek – tette hozzá Palotai H. Zsófia.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.