Zsarnokok nő

2012. június 20., 14:44

Ahogyan öregszünk (nem én, az ember, hanem mi, az emberiség), annál több bizarr, szinte érthetetlen történettel találkozunk: miként szerelmesedtek bele a lányok-asszonyok a nyomott szexualitású, kefebajszú diktátorba vagy a testes latin paprikajancsiba, akinek gyakran erőszakban megtestesülő vonzerejét csak részben magyarázta rendkívüli (kóros?) potenciája. (Három-négy nő egy napra.) Ezért-e, másért-e, Mussolini napi átlagban ezer szerelmes levelet kapott.

A diktátor egyik titka az, hogy szeretik. Sőt: imádják. Polgárasszonyok, prostituáltak, bárónők és apácák. Elvakultan, reménytelenül, mindent odadobva. Pogácsát sütnek a hímnek. Mézet küldenek. Verset írnak hozzá. Randevúra jelentkeznek. Az ország hanyatt fekszik.

Ám akik közelebb léptek a hisztérikus rajongás tárgyaihoz, megégették magukat. Mint Mussolini sok szeretője közül a legutolsó, a partizánok által kivégzett Clara Petacci, akinek holttestét a Ducéé mellé akasztották. A Lenin-feleség Nagyezsda Krupszkaja hetvenedik születésnapján fogyasztotta el utolsó tortáját. Sztálintól kapta. Az özvegy reggelre halott volt. A testet haladéktalanul elégették. Nagyezsda Allelujeva Sztálin mellett lett öngyilkos. Mao feleségét (Kaj-Hujt) 1930-ban lefejezték. Egyik utódát, a „hosszú menetelés” során megsebesült Ho Ce-csent elmegyógyintézetbe zárták. Mao legutolsó házastársát, a „kulturális forradalom vezérét”, a Négyek Bandájának fejét, Csiang Csinget halálra ítélték. („Százezer kést Csiang Csing testébe!”) A nő utóbb öngyilkos lett. Hitler mellett agyonlőtte magát Angelica Raubal, s megkísérelte az öngyilkosságot Eva Braun is. A bunker udvarán végül tetemeiket elégették.

S nem voltak jobbak a „kis zsarnokok” sem: Salazar a szerelmeit kémkedésre használta. A többnejű Bokassa egyik feleségének feltételezett szeretőit biciklilánccal verette agyon. Ceauºescu mellett Elena tizenhétszeres doktor volt, noha csak öt osztályt járt.

(Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai. Fordította Hotya Hajnalka. Kossuth Kiadó. A borító méltatlan a könyv tartalmához.)