Villámgyorsan eltüntették az olasz kormánypárt honlapjáról, hogy a genovai hídomlás csak tündérmese lehet

2018. augusztus 15., 14:10

Szerző:

Miközben a Genova melletti Morandi-híd halálos áldozatainak a száma 42-nél jár a keddi tragédia után, néhányan arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenleg a szélsőjobboldali Ligával koalícióban kormányzó euroszkeptilus párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 2013-ban még tündérmesének nevezte, hogy a szerkezet beomolhat. A hídomlással kapcsolatos félelmek tegnap délben igazolódtak be, amikor a szerkezet egy viharban leszakadt, tucatnyi autót rántva magával a 45-50 méteres mélységbe, és kettészakítva az A10-es autópályát. Az M5S honlapjáról ezután villámgyorsan eltűnt az öt évvel ezelőtti cikk. Ebben a párt a Gronda di Genova néven ismert infrastruktúra-fejlesztési terv ellen tiltakozott, a favoletta kifejezéssel ítélve el Morandi-híd felújítását. (A cikket ugyan eltüntették, de az internet nem felejt, ide kattintva lehet elolvasni.)

Hídomlás Genova közelében
Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

Szerda reggel még ezer tűzoltó, rendőr és mentő keresett túlélőket a Morandi-híd romjai és a törmelék alatt. Mivel félő, hogy az egy kilométeres szerkezet még egy szakaszon beomlik, a környékről átmenetileg 400 embert evakuáltak. A helyszínre látogató miniszterelnök, Giuseppe Conte azt ígérte, hogy egy átfogó terv keretében minden hidat és más jelentős infrastrukturális szerkezetet átvizsgálnak Olaszországban.

A Morandi-híd még az 1960-as években épült. Tervezője, a mérnök Riccardo Morandi nevét viseli, és bár elavult, a legutóbbi felújításakor, 2016-ban sem hajtottak végre szerkezeti átalakításokat rajta. Ennek az volt az oka, hogy a szerkezeti átalakításokhoz le kellett volna zárni a hidat, a forgalomkorlátozás viszont a helyiek körében mindig éktelen felháborodást kelt. Az M5S is ezt lovagolta meg, amikor 2013-ban tündérmesének nevezte a hídomlással kapcsolatos félelmeket – emlékeztet az Independent.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).