Vigyázat! Rossz a felszerelés…

Bár itt a tavasz, azért húsvétig özönlik a nép az osztrák hegyekbe. Közülük sokan gipszben és mankón térnek haza. Az Osztrák Sí Szövetség évről évre közzéteszi statisztikáját a sípályákon balesetet szenvedett tízezrekről. Szerencsére valamennyien remek orvosi ellátásra, szükség esetén helikopteres kórházba szállításra számíthatnak.

2011. március 23., 08:50

A balesetek egynegyede a hó deszkával száguldozókat sújtja: ezer közül 7-8 végzi gipszben. A legtöbbször a könyörtelen száguldozók kiszűrésére létrehozott pályacsendőrség is tehetetlen. Ők nem büntethetnek, de eltávolíthatják a rendbontókat – ha utolérik őket. Sok a baj azokkal, akik több időt töltenek a pálya menti kocsmákban, mint a pályán, vagy a magukkal hozott laposüvegből oltják alkohol-szomjukat.

Az alkohol a sípályán épp olyan veszélyes, mint az utakon – ezt mindenki tudja. Ám vannak, akiknek nem kellene a gipszelőben kikötniük. Ők azok, akiknek rossz a felszerelésük, nem megfelelő a kötés, a bakancs. Ez nem váratlan gond, fájdalom is jelzi, ha szorít a cipő, vagy ki- bejár a láb. Aki a nyilalló fájdalom ellenére hősiesen mégis csak siklik lefelé, az előbb utóbb elesik - vagy szerencsésen, vagy nem. Egy felmérés szerint az éppen lesiklani készülők közül minden ötödiknek volt baj a kötésével. Pedig minden pálya mentén vannak szakműhelyek. Nem szabad sajnálni azt a pár eurót az ellenőrzésre. Számítások szerint vagy tízezer baleset lenne megelőzhető ezzel az egyszerű módszerrel.

A lavinaveszély is kivédhető - mondják Ausztriában. De tilos elmenekülni a tömegtől, járatlan utakat választani. Ha megzavarják az érintetlen természetet, annak lehet következménye. És: figyelni kell az előrejelzést.

A statisztika szerint a síelők 38 százaléka a térdén sérül meg. A második és a harmadik a gyakorisági listán a váll (19,4 %) és a kar (17,1%). A hó deszkán száguldozók 42 százalékának a karja sérül meg és csak második „helyezett” a térd (22 százalék). Évente 8 millióan siklanak le Ausztria pályáin, összesen 500 milliószor. A balesetveszély délutánonként 50 százalékkal nő, - a fáradtság, no meg a forralt bor miatt. A balesetek alig 8 százalékát okozza tömeges karambol, a többi egyéni esés következménye.
A statisztikák nem öncélúak, arra figyelmeztetnek, hogy vigyázni kell, és ez a legjobban a kevésbé gyakorlottakra, köztük a magyarokra – vonatkozik. Ők saját magas hegyek hiányában évente egyszer szabadulnak rá a lesiklópályákra.

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.