Velence víz alatt, már tízen meghaltak Olaszországban az ítéletidő miatt

2018. október 30., 17:32

Szerző:

Tízen életüket vesztették az olaszországi heves viharokban, áradásokban az ország nyugati és északi részén. Az iskolák és turistaközpontok biztonsági okból több tartományban is zárva tartanak – írja a BBC.

Volt, ahol 180 km/órás szelet mértek, a tengerparti Terracina központjában pedig két tornádó is pusztított. Ott egy ember meghalt, tíz pedig megsebesült.

Vihar Olaszországban
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Velence 75 százaléka víz alá került. Hétfő délután lezárták a város központi terét, a Szent Márk teret, miután a víz szintje 156 centiméterrel megemelkedett. Ez a valaha mért negyedik legmagasabb vízállás, tíz éve nem volt példa ilyen mértékű áradásra. Jelenleg nem közlekednek a vízibuszok sem.

Az utcákon fém pallókat állítottak fel, hogy az emberek tudjanak közlekedni. Ezek nélkül térdig gázolnak a vízben a járókelők, akik a fényképes beszámolók szerint műanyag zacskókat húznak a lábukra.

 

A városban hétfőn futóverseny is volt, a futók helyenként lábszárig érő vízben futottak.

Az ország északi részén a heves szél, a fák és a földcsuszamlások miatt haltak meg többen. Kedden a hivatalos beszámolók szerint tízre nőtt a halottak száma.

A nyugati parton és főleg Liguria észak-nyugati részén a legrosszabb a helyzet.

Rómában fák dőltek ki, ahogy Nápolyban is. Ez utóbbiban egy 21 éves diákot ölt meg egy kidőlő fa.

A Rómától délre fekvő Terracinában háztetőket rongált meg a tornádó.

A meteorológusok felhívták a figyelmet arra, hogy az ítéletidő még folytatódni fog. Több helyen leállt a tömegközlekedés és az áramszolgáltatás is szünetel.

 

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.