Románia 2024-re be akarja vezetni az eurót

2019. február 1., 13:25

Szerző:

Viorica Dancila román miniszterelnök január 30-án bejelentette, hogy a napokban benyújtják az euró 2024-ig történő romániai bevezetésének tervét az Európai Uniónak.

Keleti szomszédunk még tavaly márciusban állított fel egy szakmai és politikai bizottságot, amelynek feladata az euró bevezetésének megtervezése volt. Ez a bizottság végzett a munkájával, aminek eredményeit, a csatlakozási ütemtervet, az országot az átállásra felkészítő cselekvési terveket és a pontos dátumot a román kormánynak még jóvá kell hagynia a Brüsszelbe való továbbküldésük előtt.

Florin Georgescu, a Romániai Nemzeti Bank kormányzóhelyettese ugyanezen a napon az euró bevezetése mellett érvelt egy interjújában, szerinte ezzel a lépéssel több tőke fog áramlani Romániába, és fenntarthatóbbá fog válni a gazdasági növekedés. A román jegybank idáig elővigyázatosan állt hozzá az ország eurózóna-csatlakozásához, mert tartott a kártól, amit az euró túl korai bevezetése okozhat az országnak.

Maga a 2024-es határidő – bár magyar szemmel szinte elképzelhetetlen, hisz nálunk egy ideje szó sincs euróról – nem különösebben ambíciózus: Bulgária például a 2022-es bevezetést célozta meg, igaz, a bolgár nemzeti valuta, azaz a leva árfolyama már évek óta az euróhoz van rögzítve, így ők jóval közelebb vannak az euró bevezetéséhez.

(Romania-Insider)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).