Orosz kémet kapcsoltak le Dániában

Moszkvának viszont nem tetszik, hogy eljárást indított az ügyészség.

2020. december 9., 18:20

Szerző:

Vádat emeltek Dániában egy orosz állampolgár ellen, aki a vád szerint a dán energiatechnológiával kapcsolatos információkat adott át hazájának - közölték szerdán a dán hatóságok.

A dán ügyészség közleménye szerint az orosz állampolgárt - akiről nem hoztak nyilvánosságra további személyes információt - azzal vádolják, hogy az orosz hírszerzéssel osztott meg információkat fizetségért cserébe.

Oroszország koppenhágai nagykövetsége "hibának" minősítette a dán ügyészség lépését, és pártatlanságra szólított fel az eljárásban. A képviselet reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy "honfitársukat" felmentik és szabadon engedik.

Az eset a dán biztonsági és hírszerző ügynökség (PET) által folytatott nagyobb szabású vizsgálathoz köthető.

Az ügyet az Aalborg kerületi bíróság fogja kezelni, amelynek még ki kell tűznie az időpontot az eljáráshoz - közölték az ügyészek a Reuters hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a július eleje óta őrizetben lévő orosz állampolgárra valószínűleg börtön és kitoloncolás vár.

(MTI)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).