Orbánnal élcelődik a volt szlovák nagykövet: "Feltűnt egy új világmegváltó"

A Le Monde diplomatique szlovákiai kiadásában Stefan Markus volt budapesti nagykövet a Tusnádfürdőn történtekkel és elhangzottakkal foglalkozott. A liberális gondolkodásúként ismert ex-diplomata részletesen elemezte az Orbán-beszédet és annak várható következményeit régiónkban. Véleményét az alábbiakban részletesen ismertetjük.

2011. augusztus 5., 09:08

Az Oslóban és a Utöja-szigeten történtek elvonták a figyelmet az idei tusnádfürdői nyári egyetem eseményeitől – írja bevezetőjében Markus, hozzátéve: már maga a rendezvény mottója („Összenő, ami összetartozik”) jelezte, hogy a kárpát-medencei magyar politikai elitek idei konferenciájának fő témáját az új magyar nemzetpolitika fogja képezni.

Orbán Viktor kormányának hivatalba lépésével ez a politika a „nemzetegyesítés” alakjában öltött testet. Ez igen érzékeny téma. Feltehetően ez volt az oka, hogy a szervezők az idén – valószínűleg elővigyázatosságból – nem hívták meg Tusnádra a román köztársasági elnököt. A magyar miniszterelnök jelenlétében először Tőkés László, EP képviselő, az Erdélyi Magyar Néppárt alapítója szólalt fel, aki néhány meglehetősen érdekes kérdést fogalmazott meg a nap fő szónoka, Orbán Viktor címére: „Miért nem tiltakozott a magyar kormány az Erdélyi Magyar Néppárt romániai bejegyzését elutasító döntés ellen? Miért nem támogatja a magyar kormány határozottabban a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit? És nem utolsó sorban, milyen viszonyt ápol a magyar miniszterelnök a román államfővel? (Orbán és Basescu barátok – emeli ki a szerző.)

A továbbiakban idézi Tőkést, aki szerint Orbán „nem tartja kézben elég szilárdan a gyeplőt”, és megfenyegette a magyar kormányfőt, hogy amennyiben kudarcot vallana a kettős állampolgárság érvényesítése a Kárpát-medencében, a határon túli magyarok akár „detronizálhatják” (sic!) is Orbánt. Tőkés fellépése után Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium államtitkára azzal a megállapítással vezette fel Orbán Viktort, hogy „a kettős állampolgárságról szóló törvény életbe léptetése nem egy folyamat végét, hanem a kezdetét jelenti".

Orbán Viktor meglepő módon nem reagált Tőkés provokatív kérdéseire, de kommentárt fűzött Németh Zsolt megjegyzéséhez. A miniszterelnök előadásában érdekes témákat nyitott meg – részletezi Markus. – A világgazdasági válsággal és a nyugati világ fogyasztási társadalmának összeomlásával indokolta azokat a változásokat, amelyeket kormánya a kétharmados parlamenti többség birtokában bevezetett. Orbán azonban készen áll megmenteni a magyar nemzetet (és vele együtt az egész világot). Ennek az új törvények lesznek az eszközei (ezek közül a médiatörvényt, a bankadó törvényt, a kettős állampolgárságról szóló törvényt, az új alkotmány sorolta fel).

Orbán Viktor előadásának fő téziseit Stefan Markus az alábbiakban foglalta össze:

1., A nyugati világ a totális csőd előtti állapotban leledzik.

2., A magyarok harcolni akarnak.

Az állam csak akkor tud megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, ha egy erős társadalom áll mögötte. Ezért szükséges megteremteni az új magyarságot. Ezt mindenekelőtt a kettős állampolgárságról szóló törvény fogja szolgálni. Orbán szerint az összes európai ország közül Magyarország volt az első, amely felismerte a nemzet egyesítésének jelentőségét és ezt a választók 2/3-os forradalommal megválasztották az új kormányt. Ez a folyamat tovább folytatódik és az új Magyarország építéséről szóló párbeszédbe a magyarok milliói kapcsolódtak be, mivel a „magyarok harcolni akarnak“.

3., Európa hozzánk jár majd tanulni.

Mit lehet ehhez hozzáfűzni? – teszi fel a kérdést a volt nagykövet. Orbán Viktor politikai paradigma-váltást hirdetett meg, amely az alábbiakra vonatkozik: az államszervezetre, a gazdaságirányításra, a közép-európai nemzetek együttélésére, a gazdasági válság kezelésére, egy valamiféle elképzelt társadalom felépítésére, és egy az eddigiektől nagymértékben eltérő politikai gondolkodásra.

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy a keleti börtönből történt megmenekülés könnyen a Nyugat börtönében végződhet, majd feltette a szónoki kérdést:milyen csodatevő varázsvesszővel lehet visszacsábítani a nyugatra menekülő magyarokat Magyarországra? – amelyre saját maga meg is adta a választ: „Kormányom a nemzettől kétharmados mandátumot kapott, hogy megtalálja ezt a csodaszert és azt a gyakorlatban ki is próbálhassa.” A bankadó törvény, a médiatörvény, a magán nyugdíjpénztárak államosítása, az alkotmánybíróság jogkörének szűkítése, az új alkotmány és a kettős állampolgárságról szóló törvény jelentik azokat a hatékony fegyvereket, amelyek rövidesen sikereket fognak hozni.

Az új megváltó kezében tartja a Jolly joker-t. A nyugati világ nagyot fog csodálkozni, amikor Harry Potterhez hasonlóan előhúzza a kabátujjából. Markus idézi a magyar Mandiner jobboldali véleményportált, amely a Kárpátok géniusza címmel illette Orbánt.

"Reális ennek a géniusznak a víziója, vagy csak egy délibábos rögeszme? A közép-európai államok uniójának elképzelése nem új keletű dolog. Már Milan Hodza (néhai szlovák politikus, volt csehszlovák kormányfő) is erről álmodozott. Inkább hit, mint racionalitás kérdése, hogy ennek az elképzelésnek az Orbán Viktor által felújított projektje képes lenne-e megmenteni a világot, ha bekövetkezne a nyugat teljes gazdasági összeomlása. A látnok Orbánnak volt egy ideológiai előfutára, Oswald Spengler (A Nyugat alkonya, 1992), aki elvetette a világ egységes történelmi fejlődését, és az új bezárt kultúrájú államok eltűnését jósolta. Azóta folyamatosan temetik a nyugatot, de a nyugati kultúra ennek ellenére tovább virágzik" – írja a volt nagykövet.

Orbán már nem hisz a Nyugatban és gyakorlatilag újból elővette a tíz évvel ezelőtti tézisét, hogy „az Európai Unión kívül is van élet”. Miként reagáljunk az Orbán Viktor által bejelentett paradigma-váltásra? Úgy tűnik, hogy a világ racionálisan gondolkodó része előnyben részesíti a nyugati orientációt az ismeretlen, fiktív vákuumba vezető út helyett. Vagy talán a magyarok tényleg harcolni szeretnének egy kipróbálatlan és irracionális ügyért? – teszi fel a kérdést a cikk szerzője.

Az idő megmutatja, milyen tapasztalatokra tesznek szert az új úton. Orbán Tusnádfürdőn valamiféle központi hatalomépítés alapköveit rakta le. Várjuk meg a végrehajtási projekt megszületését. Magyarországon már zajlanak a jogszabályváltozások, de majd az idő megmutatja, hogy ezek kellően hatékonyak lesznek-e a világ megváltoztatására. És az idő gyógyulást hoz a látnokoknak is, akik közül számosakat gyakran a pszichiátriai klinikán gyógyítanak ki ezekből a bajaikból.

Markus végül idézi Orbán Viktor kedvenc bonmot-ját az út két oldalán araszoló csigákról, amelyet gyakran használ beszédeiben. Az egyik odakiált a másiknak: „Gyere át a másik oldalra!” „Én már a másik oldalon vagyok, gyere át te!”

A forgalmas úton való átkelés azonban több mint veszélyes vállalkozás – fejezi be írását Szlovákia volt budapesti nagykövete.

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.