Mérgező munka – A gyerekek "fizikai és szexuális erőszaknak is ki vannak téve"

A malawi dohányföldeken dolgozó gyermekek ezrei szenvednek nikotinmérgezést: annyi káros anyag jut a szervezetükbe, mintha napi ötven cigarettát füstölnének el - közölte egy gyermekvédő szervezet tanulmánya.

2009. augusztus 25., 15:09

A Plan nevű nemzetközi csoport hétfőn tette közzé jelentését, amelyben leírják, hogy az ötéves koruktól a dohányföldeken dolgoztatott gyermekek a nikotinmérgezés tüneteit mutatják. Tetten érhető náluk az erős fejfájás, hastáji fájdalom, izomgyengeség, köhögés és légszomj.

A Hard work, little pay and long hours (Kemény munka, csekély bér és hosszú órák) címet viselő tanulmányból kiderül, hogy a szegény dél-afrikai országban 80 ezerre tehető a dohányföldeken alkalmazott gyerekek száma. A gyermekvédők szerint alig 1,7 dollárért (315 forintért) akár 12 órát is dolgoznak naponta minden védőfelszerelés nélkül.

"A gyerekek beszámoltak róla, hogy fizikai, szexuális és érzelmi erőszaknak is ki vannak téve. Azért dolgoznak, hogy fenntartsák magukat, családjukat, és fizethessék az iskolázásuk költségeit" - szerepelt a jelentésben.

A 13 millió malawi fele él a szegénységi küszöb alatt, napi egy dollárnál kevesebből.

A "zöld aranynak" nevezett dohány az ország külföldi bevételének 70 százalékát teszi ki, és közel félmillió embernek ad munkát.

A gyermekkori nikotinmérgezés hosszú távú hatásait még nem dolgozták fel, ám abban megegyeznek a tudósok, hogy súlyos következményei vannak a fejlődésben levő szervezet és idegrendszer számára.

A Plan felszólította a malawi kormányt, hogy "szerezzen érvényt a törvénynek", és ha már nem lehet elkerülni a gyermekmunkát, legalább teremtsen tisztességes és biztonságos munkafeltételeket – közölte az MTI.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).