Megsérült egy atombomba, de kapott rózsaszín ragtapaszt

Egy sérült B61-es atombombáról készült felvételek borzolták fel a kedélyeket a napokban, nem csak azért, mert a bombatestet jól láthatóan ragasztószalaggal reparálták meg, hanem mert az információk szerint a kép egy hollandiai légibázison, azaz Európában készült. A Pentagon szerint nincs itt semmi látnivaló, az amerikai légierő közleményéből azonban az is kiderül: a bomba valós helyzetét és azt, hogy mi történt vele úgyse erősíthetik meg, ahogy nem is cáfolhatják. 

2023. április 4., 14:14

Szerző:

Amerikai katonák vizsgálnak egy jól láthatóan sérült atombombát azon a nemrég napvilágra került felvételen, melyet a Federation of Amercian Scientists (Amerikai Tudósok Szövetsége, FAS) tett közzé

A kép először 2022-ben került elő, méghozzá egy hallgatói pályázaton, amelyet az új-mexikói Los Alamos National Laboratory írt ki  azaz az az intézmény, ahol az első atombombát is megalkották. Hogy hogyan jutottak hozzá a felvételhez, az továbbra sem világos, a kép eredetét azonban a hollandiai Volkel légibázisra helyezték el, amely a hat közül az egyik a hat olyan európai bázis közül, ahol összesen száz darab B61-es nukleáris gravitációs bombát tárolnak az Egyesült Államokkal kötött megállapodás részeként – írja az esetről a Guardian

Hangsúlyozni kell, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel légibázison készült, hogy a sérült B61-es valódi fegyver, vagy hogy a sérülés baleset következménye volt és nem a képzési szimulációé – írja Hans Kristensen, a FAS nukleáris információs projekt igazgatója a képet közzétevő cikkében. 

„Ha a kép valóban egy atomfegyver-balesetről készült, ez lenne az első nyilvánosan ismert eset, amikor egy európai légitámaszponton történt ilyen”

– teszi hozzá.

Az amerikai légierő európai szóvívője úgy nyilatkzott az üggyel kapcsolatban, hogy

„Az Egyesült Államok politikája szerint nem tudjuk sem megcáfolni, sem megerősíteni a nukleáris fegyverek jelenlétét vagy hiányát bármely általános vagy konkrét helyen, beleértve a konkrét gyakorlatokat és a valós műveleteket is.”

A Los Alamos National Laboratory pusztán annyit közölt, hogy „nem áll rendelkezésre további információ ehhez a fényképhez.” 

A Pentagon közleményben reagált a kép napvilágra kerülésére, állításuk szerint

a képen látható sérült és rózsaszínű ragasztószalaggal megreparált „atombomba” valójában egy gyakorlatozásra használt álbomba. 

(Kiemelt képünk: Egy sérült b61-es atombomba vagy annak gyakorlatozásra használt másolata, vélhetően a hollandiai Volker légibázison. Fotó: FAS)

 

 

 

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.