Mivel betiltották a tüntetést, vallási körmenetként vonultak utcára Hongkongban, mégis könnygázt vetettek be ellenük

2019. augusztus 31., 12:30

Szerző:

Több ezer demokráciapárti tüntető tartott felvonulást szombaton Hongkong két központi kerületében, de miután a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt, egy részük vallási körmenetnek álcázta azt: keresztény vallási helyek mellett haladtak el, és csak a járdákon közlekedtek, hogy ne akadályozzák a járműforgalmat.

Hírügynökségi beszámolók szerint azonban voltak álarcos tüntetők is, és egyesek útakadályokat emeltek kukákból és jelzőtáblákból. A rendőrség nagy erőkkel jelent meg az utcákon - a levegőben helikopter körözött -, és a kormányzati épületek közelébe nem engedték a tüntetőket.

Tüntetés Hongkongban Tüntetés Hongkongban
Fotó: Jerome Favre

A Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport szombatra megemlékező tüntetést szervezett abból az alkalomból, hogy öt évvel ezelőtt a hongkongi törvényhozás elutasította a választási szabályok szigorítását célzó pekingi reformcsomagot. A rendőrség azonban csütörtökön betiltotta az akciót, arra hivatkozva, hogy a szervezet által korábban kezdeményezett demonstrációk után több tüntető, újságíró, rendőr és civil szenvedett súlyos sérüléseket.

A hatóságok ugyanakkor arra nem tértek ki, hogy a sérülések túlnyomó többségét a kemény rendőri fellépés, illetve a kormánypárti politikusok által feltüzelt triádok okozták a tüntetőknek.

Bár a Civil Human Rights Front lefújta a tüntetést, ennek ellenére több ezren álcázott demonstrációt kezdtek szombaton.

A rendőrség viszont hasonló keménységgel lépett fel: könnygázt és vízágyúkat vetett be tüntetők egyes csoportjai ellen szombaton fontos közintézmények előtt. A tüntetőkkel a parlament, a kormányhivatal és a Kínai Népköztársaság Felszabadító Hadseregének helyi főhadiszállása előtt alakult ki összetűzés.

A kommunista Kína egyre dühösebb

A pekingi vezetésnek eközben a nemzetközi kritikákkal is foglalkoznia kell. Két külön közleményben fejezte ki tiltakozását szombaton a kínai külügyminisztérium a Fehér Ház és az Európai Unió felé a hongkongi tüntetéseken részt vevő – az ő olvasatuk szerint – "radikális elemek" iránt kinyilvánított szolidaritás, illetve azok védelmezése miatt.

A kínai kormány azt kifogásolta Washington felé, hogy míg szerintük a tiltakozókat jogszerűen állította elő a rendőrség, addig amerikai több szenátor és képviselő is a vádemelések leállítását követelték és gazdasági szankciókat helyeztek kilátásba. Álláspontjuk szerint

az amerikai hatóságok "bűnözőket segítenek, és nyíltan beavatkoznak Hongkong és egész Kína belügyeibe, ismételten tanúságot téve az amerikai politikusok "pitiánerségéről, hegemonizmusáról és pökhendiségéről".

A brüsszeli levelükben pedig az Európai Unió "egyes diplomatáit és magas beosztásó képviselőit" szólította fel, hogy szüntessék be a hongkongi radikális elemek védelmezését és "bűnös cselekedeteik" igazolását