HIV-járvány tört ki egy amerikai városban – vészhelyzetet hirdetett a kormányzó

Hetek alatt közel 90 HIV-pozitív esetet regisztráltak az egészségügyi hatóságok az Egyesült Államokbeli Austin-ban, Indiana államban.

2015. április 4., 14:12

Vélhetően amiatt szaporodott fel a HIV-pozitív esetek száma, mert a városban élő kábítószer-használók nem steril tűvel szúrják magukat.

A BBC videójában megszólaltat egy helyi kábítószer-használót, aki elismeri, hogy nem steril tűket is használt, de csak azért, mert nem volt más tű a házban.

Indiana államban illegális a tűcsere program, vagyis a kábítószer-függőknek nem nyújtható sem hatósági, sem civil segítség, hogy a fertőzést elkerüljék. Börtönbüntetést kockáztat bárki, aki akár egyetlen steril tűt is átad egy kábítószer-használónak.

Az állam kormányzója vészhelyzetet hirdetett a kialakult helyzet miatt.

(

BBC)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).