Hajókon érkeznek a menekültek, az olaszok félnek

Lampedusa szigete félúton fekszik Észak-Afrika és Európa között. A kicsiny sziget a bevándorlók kedvenc célpontja, mivel Olaszországhoz tartozik. Az elmúlt napokban több tízezer menekült érkezett Lampedusába, ezért az olasz belügyminiszter rendkívüli kormánymegbízottnak nevezte ki a sziget egyetlen városának polgármesterét.

2011. február 15., 13:13

Humanitárius katasztrófahelyzetet hirdetett az olasz kormány a Tunéziából érkező menekültáradat miatt. Naponta ötezer menekült érkezik halászhajókon Észak-Afrikából, főleg Tunéziából. Abban bíznak, hogy a tüntetések és forradalmak miatt befogadják őket üldözöttként az Európai Unióban. „Az egykori albániai menekültáradathoz hasonlít a helyzet. Sokan úgy érzik, hogy a változások ellenére Tunéziában nem biztos a jövőjük, ezért indulnak Európa felé” – mondta Mario Marazzani kormánymegbízott.

Tunézia azonban nem engedélyezte azt, hogy olasz rendőrök érkezzenek az országba. A római kormány azért kezdeményezte a rendőrök telepítését, mert attól tartanak, hogy megállíthatatlan menekültáradat indulhat el Észak-Afrikából - írta az

atv.hu.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).