Habsburg a Hofburgba?

Ulrich Habsburg, aki a dinasztia más leszármazottaihoz hasonlóan nem használja az őt megillető Lothringen nevet, nem adja fel: megpályázza az államfői posztot. Az ötlet pikáns: Habsburg a Hofburgban? Hogy a nevén kívül mit tud még felmutatni, az persze nagy kérdés.

2015. augusztus 28., 15:04

Egy harcot valójában már megnyert. Amikor a wolfsbergi (Karintia) 47 hektáros gazdaságát igazgató ma már hetvenen felüli úr 2009 táján elhatározta, hogy megpályázza az államfői posztot, még a jelölésig sem juthatott el. A választási törvény ugyanis kimondta, hogy jelenlegi és egykori uralkodóház tagjai nem jelöltethetik magukat a köztársaság legmagasabb posztjára, sőt, a tilalom azokra is vonatkozik, akik csak házasságuk révén jutottak a névhez. Ulrich a toszkánai oldalágból származik, IV. Ferdinánd toszkánai főherceg dédunokája, Otto harmad unokaöccse, vagyis a trónöröklés tekintetében akkor se jött volna szóba, ha minden marad a régiben. Akkor, 2009-ben a törvény hatályon kívül helyezését kérte, mondván, hogy érthetetlen, miért kellene bűnhődni a név viseléséért, a származásért, miért sújtja megkülönböztetés ebben a magát demokratikusnak nevező társadalomban őt, három fiát, menyeit, hat unokáját. Ilyen akadály ma már nincs.

Bár az általa kezdeményezett eljárás már csak alkotmányjogi formai okok miatt sem járt sikerrel, később, a politikai viták nyomán – no meg talán az idő múlása miatt ez a korlátozás megszűnt.

Annak idején fittyet hányva az előírásnak, Ulrich Habsburg függetlenként elkezdte gyűjteni a támogatói aláírásokat, ám már ennél az akadálynál elbukott: nem sikerült megszereznie az előírt hatezer autogramot.


Most más utat választana: valamelyik nagyobb párt, az ÖVP, az SPÖ vagy a Zöldek képviseletében jelöltetné magát. Mindegy, melyik vállalná az együttműködést, hiszen alig van különbség közöttük – mondja.


Kérdés, melyik pártnak van szüksége a mégoly történelmi nevet viselő, ám a wolfsbergi helyi önkormányzat tanácsosaként nem túl sok igazi politikai tapasztalatot szerzett férfiúra. Egyelőre nézeteiről csak annyi tudható, hogy szeretné ismét legalizálni a nemesi címek viselését, vagyis hogy a gróf, báró titulus része lehessen újra a névnek. Ez nem biztos, hogy túl sok osztráknak szívügye, márpedig Ausztriában az államfőt közvetlenül a nép választja.


Őt mindenesetre érdekelné az elnöki hivatal, s úgy érzi, Habsburgként képes lenne a demokráciát szolgálni.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.