Elszabadult oroszlán ütldöznek

Van, aki csak hallott róla, van, aki hallotta, többen látták, és van, aki le is fotózta az oroszlánt, amely az angliai Essex megyében szabadult el. A St. Oysith-i Vörös Oroszlán kocsma tulajdonosa szürreálisnak tartja a történteket. A rendőrség mesterlövészekkel üldözi az állatot, amiről nem tudják, honnan szabadulhatott el.

2012. augusztus 27., 12:55

Rettegnek az essexi Clacton lakói, írja az

Index. A falucska környékén bóklászhat egy elszabadult oroszlán, amit már harminc rendőr, köztük mesterlövészek üldöznek két helikoptert is bevetve.

Az oroszlánt több szemtanú látta is. A 39 éves Rich Baker két fiával sétált, amikor "egy férfi kezdett rohanni felénk. Azt kiabálta, hogy ez egy kibaszott oroszlán. Nagyon rémültnek tűnt, egyből tudtam, hogy nem viccel. Oldalról is látszott, hogy tényleg oroszlán" - mesélte. A romfordi teherautósofőr ezután kézen fogta a gyerekeit és rohanni kezdett a lakókocsija felé. "Apu, elkap minket az oroszlán, kiabálták a fiaim" - mesélte Baker, aki szerint "egymillió százalék", hogy tényleg oroszlánt láttak.

A közelben lakó Che Kevlin csak hallotta az oroszlánt. Kevlin napközben már látta a rendőrségi helikoptereket, de nem gondolta, hogy egy oroszlánt keresnek. "Próbáltunk rájönni, mi üvölthetett, amikor húsz perccel később a bátyám sms-ben megírta, hogy egy oroszlán szabadult el a környékünkön. Ekkor jöttem rá, hogy azt hallottuk" - mondta Kevlin, aki korábban csak a tévében hallott oroszlánüvöltést, de amit most hallott, "pont olyan volt".

A rendőrség sem kételkedik a szemtanúk beszámolójában, pláne azután, hogy járókelők egy csoportja vasárnap este le is fotózta az oroszlánt St. Osyth közelében. St. Oysithban van a Vörös Oroszlán kocsma, aminek a tulajdonosát eléggé meglepte a történet. A hajszát szürreálisnak írta le. "Azért az elég váratlan, ha azzal toppannak be hozzád, hogy egy oroszlán kóborol a környéken" - mondta.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan került az oroszlán Essexbe. A rendőrök a colchesteri állatkertet már ellenőrizték, onnan egy sem hiányzik. Az álletkert munkatársai segítenek a rendőröknek, akik nem megölni, csak leszedálni akarják az állatot.

Felmerült, hogy az oroszlán a Nagy Brit Cirkuszból szökhetett meg, ami a közelben turnézik. A cirkusz oldalán van egy videó, amiben oroszlán is szerepel, de egyelőre nem tisztázott, hogy most is velük volt-e. A cirkusz munkatársai mindenesetre tagadják, hogy hiányozna bármilyen állatuk, vagy hogy egyáltalán van oroszlánjuk. A brit cirkuszosok amúgy egy új törvény szerint a jövőben nem használhatnak vadállatokat, ezért a cirkusz tulajdonosa eladásra hirdette állatait. Egy tigrist már el is adott Olaszországba.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).