Donald Trump akár azonnal meghívná Kim Dzsong Unt a Fehér Házba, de lehet, hogy azzal lesz egy kis gond

2019. június 30., 10:09

Szerző:

Sok megbeszélést és egyeztetést nem tartogató, mégis szimbolikusként beállított találkozóra került sor Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor között vasárnap a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában.

„Nagy nap ez a világ számára” - jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak, egyúttal bejelentette, hogy

"akár azonnal" meghívja Kim Dzsong Unt a Fehér Házba.

A meghívásról az első sajtóhírek szerint Kim Dzsong Un nem beszélt, de kifejezte reményét, hogy Trump átlépése észak-koreai területre javítani fogja a két ország kapcsolatát.

A Fehér Házba való meghívás nem csak Trump hazai megítélése miatt lehet problémás – még támogatói körében is kritikusan viszonyulnak Trump Észak-Koreával folytatott, egyelőre csak látványos, de eredménytelen diplomáciájához.

Kim Dzsong Un diktatúrája az elődeihez hasonlóan meglehetősen paranoid, ha külföldi útról van szó. Külföldi útjaira a vezető rendre vonattal közlekedik, a vonat útvonalát pedig külön biztosítják. Az út is jellemzően Kína vagy más, a térség kommunista országain át szokott vezetni, ahol kevésbé tartanak merénylettől. Egy amerikai út során ez lényegében kivitelezhetetlen. Tehát Kim Dzsong Unnak túl kell lépnie a paranoián, ha eleget akar tenni a meghívásnak.

 

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.