Az amerikai külügyminiszter szerint az iráni tábornok megölésével egy küszöbön álló támadásnak vették elejét

2020. január 3., 18:44

Szerző:

Az iráni Kászim Szulejmáni elleni csapásméréssel egy küszöbön álló támadásnak vették elejét – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója nem bocsátkozott részletekbe, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten tartózkodó sok amerikai állampolgár életét mentették meg a péntekre virradóra végrehajtott célzott támadással.

– Nem mondhatok túl sokat a fenyegetések természetéről. De az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy az elnök (Donald Trump) döntése Szulejmáni kiiktatásáról amerikai életeket mentett meg – fogalmazott Pompeo.

Mike Pompeo sajtótájékoztatója Mike Pompeo
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A külügyminiszter azt mondta, hogy Szulejmáni összeesküvést szőtt a térségben egy nagyszabású merénylet végrehajtására. Ez Pompeo szerint több száz ember életébe kerülhetett volna. A tárcavezető hangsúlyozta, az iráni tábornok likvidálásával az amerikaiak nagyobb biztonságban vannak a térségben.

Kiemelte, hogy az amerikai hírszerzés információi vezettek a célzott támadáshoz. – Óriási kockázattal járt volna, ha tétlenek maradunk. A hírszerzés felbecsülte a helyzetet, az elnök pedig határozottan cselekedett az éjszaka – szögezte le Pompeo.

A miniszter a Fox televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a múlt éjszaka volt a legmegfelelőbb idő a csapásmérésre. Ellenkező esetben – mint mondta – muszlimok élete is veszélybe került volna Irakban és másutt is.

Donald Trump amerikai elnök péntek reggeli Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott, Kászim Szulejmáni tábornok hosszú időn keresztül amerikaiak ezreit gyilkolta vagy sebesítette meg, és arra készült, hogy még többeket megöljön.

Pompeo péntek délelőtt szintén a Twitteren számolt be arról, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezett Dominic Raab brit, Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel, valamint Jang Jie-csivel, Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadójával. Valamennyiüknek hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezett a feszültség enyhítése mellett Iránnal a Szulejmáni elleni célzott támadás után kialakult helyzetben.

Kászim Szulejmáni
Fotó: دفتر مقام معظم رهبری‎/Anadolu News Agenvcy

Twitter-bejegyzéseiben az amerikai külügyminiszter azt is közölte, tájékoztatta partnereit arról, hogy a tábornok kiiktatására az amerikai életeket fenyegető támadásokra adott válaszként került sor. A brit külügyminiszterrel folytatott beszélgetésben kifejezte háláját, hogy az Egyesült Államok szövetségesei elismerik, hogy az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége folyamatos agresszív fenyegetést jelent. A francia diplomácia vezetőjével folytatott beszélgetéséről beszámolva Pompeo megjegyezte, Washington osztozik az európai szövetségesekkel abban, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az iráni rezsim ártalmas tevékenységének kiegyensúlyozását.

Washington csütörtökön légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A légicsapásokat Trump rendelte el. A Fox televízió közölte, a légicsapásokban, amelyek egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta meg, életét vesztette Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja az a Katáib Hezbollah milícia, amely a múlt pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, és amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra.

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).