Hivatalosan is beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt

A külügyminiszter lett új osztrák kancellár

2021. október 11., 15:11

Szerző:

Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt, az eddigi külügyminiszter Alexander Schallenberget hétfőn. A beiktatás két nappal azután történt, hogy Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár lemondott az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok miatt – írta a hvg. Az ünnepséget a bécsi kancellári hivatalban tartották hétfőn.

A hatóságok múlt szerdán házkutatást tartottak a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi székházában és a kancellári hivatal épületében. A rendőrségi akciók a Der Standard szerint többek között Sebastian Kurzot és szűk körét érinthették, köztük  tanácsadóját is. Kurz akkor úgy fogalmazott, hogy a korrupciós vádak ellenére is kitart a koalíciós kormányzás mellett. Bár a kancellár tagadta a vádakat és hogy köze lenne a razziákhoz, az osztrák sajtó hírek szerint, akár börtönbe is kerülhet.

(Kiemelt kép: Alexander Schallenberg új osztrák kancellár aláírja kinevezési okmányát a bécsi Hofburgban tartott beiktatási ünnepségen 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után. MTI/EPA/Christian Bruna)