A Disney egyik kulcsemberét is utolérte a zaklatási botrány

2017. november 22., 10:54

Szerző: Herczeg Szonja

Az animációs filmek egyik legismertebb alakja, John Lasseter fél évre visszavonul a Disney-től, miután kiderült, ő is zaklatta a kollégáit.

A CNN birtokába jutott az a belső levél, amelyet a Pixar kreatív igazgatója munkatársainak küldött. Ebben közli, hogy olyan „botlásokat” követett el, amelyek után számos „fájdalmas” beszélgetésen kellett átesnie. – Sosem könnyű szembesülni a botlásaiddal, de ez az útja annak, hogy tanulj is belőlük. Szembesítettek azzal, hogy némelyikőtöknek kellemetlen perceket okoztam. Ez sosem állt szándékomban – áll a levélben.

Fotó: FilMagic/Jason LaVeris

Lasseter hozzátette, elnézést szeretne kérni mindenkitől, aki nem vette szívesen a tőle kapott ölelést vagy olyan gesztust, amivel szerintük átlépett egy határt. Hangsúlyozza, jóindulatúak voltak a szándékai, d2e mindenkinek joga van felállítani a saját határait.

Az igazgató fél évre távozik a cégtől. A Disney szóvivője a CNN-nek azt nyilatkozta, támogatják Lasseter döntését.

Egy névtelenül nyilatkozó Disney-dolgozó azt mondta, nem ölelgetésekről vagy ártatlan gesztusokról van szó, hanem fogdosásról, csókokról és nem kívánt szexuális tartalmú megjegyzésekről.

Lasseter az egyik alapítója a Pixarnak, amely olyan híres animációs filmek mögött áll, mint a Némó nyomában vagy a Toy Story. A cég közel 11 milliárd dolláros bevételre tett szert és számos Oscar-díjat is bezsebelt a filmjeiért. A Disney még 2006-ban vette meg a céget és tette meg Lassetert kreatív igazgatóvá.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).